25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 09 Novembar 2013 17:07

Dnevno 80 ljudi na hemoterapiji

S dolaskom jeseni građani BiH koji stanuju u većim gradovima sve teže dišu. Izuzetno visok nivo štetnih plinova u zraku izaziva paniku, a Svjetska zdravstvena organizacija jasno je upozorila na to da zagađenje zraka dovodi do karcinoma pluća! Najugroženiji bh. gradovi su Zenica, Kakanj, Tuzla i Sarajevo. Tako će i ostati, upozoravaju stručnjaci, sve dok se ne smanji emisija štetnih plinova. Zakoni su jasni i, kako kaže Martin Tajs, bh. ekspert za kvalitet zraka, evropski su, ali ih, nažalost, malo ko poštuje.

 

- U Sarajevu su specifični meteorološki uslovi. Pod hitno je neophodno smanjiti broj automobila. Što manje treba ložiti ugalj, a zagrijavati se drugim vrstama goriva. Javni prijevoz se treba prebaciti na plin da bi se smanjilo zagađivanje. Jednostavno, treba napraviti brzu cestu Baščaršija - Ilidža da se rastereti saobraćaj, jer je on najveći problem - kaže Tajs. U toku sezone u Zenici se iz godine u godinu povećavaju prekoračenja SO2 u zraku. Dozvoljena vrijednost SO2 ne smije biti veća od 125 kubnih mikrograma. Kako navodi Tajs, osim fabrika, osnovni problem u Zenici je i loš kvalitet uglja pomoću kojeg se zagrijavaju građani.

 

- Zenički ugalj koji se loži ima više od četiri posto sumpora plus što imaju problem s „Mittalom“. Dakle, najveći problem Zenice je sumpordioksid i njega ima duplo više nego u Sarajevu. Ali, glavni grad BiH ima problem s prašinom u zraku - pojašnjava Tajs. Rješenje za Zenicu je pravljenje toplana na plin, ali dok taj projekt ne bude realiziran, postoji bojazan da će se broj oboljelih stanovnika povećavati enormnom brzinom.

 

- Treba biti rigorozan, jer je zdravlje najvažnije. Imamo odlične evropske zakone, ali se oni ne poštuju i to je najveći problem. Svi misle lako ćemo mi to, ali nećemo. Moraju se konačno početi provoditi zakoni i kažnjavati odgovorni - dodao je Tajs. Inače, fabrike su dobile plan aktivnosti u okolišnoj dozvoli gdje je tačno napisano svake godine šta će napraviti. Iako mnoge ugrađuju propisane filtere, smanjenje štetnih emisija neće biti moguće sve dok se masovno ne izvrše dužnosti. Samir Lemeš, predsjednik Udruženja „Eko forum“ Zenica, poprilično oštro govori o ovom problemu pa je na pitanje koliko ima oboljelih od karcinoma i koliko je povećan broj oboljenja kazao:

 

- Ti se podaci vješto kriju. Zavod za javno zdravstvo ZDK nama ne da te podatke. Jedino što znamo je da se dnevno 80 pacijenata liječi hemoterapijom u zeničkoj bolnici, što je za broj stanovnika previše - kaže Lemeš. On potcrtava da neće odustati od borbe za čist zrak te dodaje da će i dalje alarmirati javnost putem njihove internetske stranice, društvenih mreža, istupa u medijima i sastanaka s nadležnim inspekcijama, ministarstvima, međunarodnim organizacijama. 

 

- Pripremamo i dokaze za postupke pred sudovima jer za ovo neko mora odgovarati. Ako ocijenimo da su se stekli uslovi za to, opet ćemo pozvati građane na ulice, kao što smo to uspješno učinili 22. decembra 2012. godine - ističe Lemeš. Iz Zavoda za javno zdravstvo ZDK, pak, tvrde da nije tačno da kriju boj oboljelih te ne žele komentirati navode članova ekoloških udruženja. 1.888 slučajeva svih oblika zloćudnih bolesti, što uključuje oboljele od karcinoma i leukemije registrirane na području ZDK u 2012. godini u posljednjih pet godina broj ukupno oboljelih je porastao sa 1.708 na 1.888 

 

Šta treba učiniti 

investirati u kvalitetne ekološke projekte 

revidirati izdate okolišne dozvole

riješiti problem grijanja u gradovima

natjerati inspekciju, tužilaštva i sudove da rade svoj posao 

 

 

Lemeš je kazao da je također neophodno izbiti argumente neodgovornom stranom investitoru za ucjene poput: „Ako hoćete radna mjesta, pustite nas da zagađujemo, a ako nas pritisnete, mi zatvaramo pogone!“ 

 

- To je moguće samo zdravim i poštenim vođenjem socijalne politike, strateškim pristupom razvoju, a za šta su sve dosadašnje vlasti u BiH pokazale da nisu sposobne - kaže Lemeš. Prema propisima u Federaciji BiH, ne smije biti više od 24 sata prekoračenja satnih prosjeka koncentracije SO2 od 500 mikrograma  u toku cijele kalendarske godine.  Međutim, od 1. januara do 31. decembra prošle godine u Zenici su utvrđena čak 322 prekoračenja!