18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Novembar 2013 07:12

Vitežani protestvuju zbog Zenice

Udruženja građana u osnivanju "Qui tacet ... Tko šuti ..." Vitez organizovalo je 10. protest za rješavanje pitanja vodoopskrbe grada Viteza. izvorno prenosimo izvještaj koji nam je proslijedio aktivista udruženja Nenad Rajić.


U organizaciji naše udruge, na gradskom trgu održan je jubilarni, deseti po redu, prosvjedni skup kojim se želi potaknuti odgovorne u općinskoj administraciji, Kantonalnoj i Federalnoj vladi, da se aktivnije uključe u rješavanju pitanja vodoopskrbe grada Viteza, obzirom da se i dalje nastavljaju stalne noćne redukcije vode, dok neki dijelovi općine Vitez imaju i duže redukcije, a nekim dijelovima općine Vitez voda se i dalje dostavlja cisternama. Na prosvjedu se okupilo oko dvjestotinjak građana, a posebno nas je obradovala i kiša koja će sigurno poboljšati situaciju sa vodom, iako nam je predstavljala problem u organizacijskom smislu.

 

Na skupu su građani informirani o svim poduzetim aktivnostima naše udruge od prethodnog skupa, obaviješteni su o rezultatima sastanka Načelnika općina Vitez i Zenica i direktora komunalnih poduzeća ovih općina o ovim problemima, te tekućim procesom usklađenja koncesije u Federalnom ministarstvu za vodoprivredu koju ima VIK Zenica na naše izvorište vode Ilidža u Kruščici. Vitežani najviše polažu nade u ovaj proces, jer bi se sada mogao popraviti vrlo nepošten odnos raspodjele vode koja je u omjeru 77 % prema 23 % u korist Zenice. Taj procent vode nikako ne može zadovoljiti potrebe Viteza što je i uzrok redukcijama. Pošto se velika količina skupe vode upumpava iz izvorišta Kremenik, Vitežani nisu suočeni sa još težim i dužim redukcijama, iako je ,po nekim izvorima, upitna kakvoća vode sa izvorišta Kremenik.

 

Prosvjednici najveći problem vide u izgrađenoj hidrocentrali na postojećem cjevovodu prema Zenici, jer njoj za rad treba konstantan protok vode. Što poslije toga u Zenici rade sa viškom vode, nitko ne želi reći. Čak odgovorni iz Zenice tvrde da Vitez ima dovoljno vode, što je demantirano nalazom komisije koju je formirao Načelnik općine Vitez. Na kraju su građani informirani da se pokreće inicijativa za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za preuzimanje izvorišta Ilidža Kruščica pod vlasništvo i upravljanje općine Vitez, a radi podmirivanja vodom za piće svih građana općine Vitez, kao osnovnog ljudskog prava, prava na vodu za piće. Pravne osnove za ovaj referendum nalazi se u Zakonu o principima lokalne samouprave. Za pokretanje referenduma treba prikupiti oko 1.100 potpisa, a mi ćemo prikupiti 2.000 da ne bi Općinsko vijeće moglo odbiti zahtjev građana.

Na prosvjedu je već prikupljeno skoro 200 potpisa, što je pokazatelj da je građanima zaista strpljenje pri kraju što se tiče ovog problema. Akcija prikupljanja potpisa se nastavlja, uz značajan odaziv građana. Održavanje daljih prosvjednih skupova ovisi o tijeku daljeg rješavanja pitanja vodoopskrbe građana Viteza.