Printaj ovu stranu
utorak, 05 Novembar 2013 23:09

FARE action week 2013

Info o programu FARE action weeks 2013 - Volonteri iz Udruženja ''LOTOS''Zenica u saradnji sa Volonterskom organizacijon Svilajnac – VOS imali su  čast da budu dio kampanje FARE Football People,programa iza kojeg stoji UEFA, i u to ime organizovano je niz aktivnosti u u gradu Svilajnac.


Bila je to prilika da mladi ljudi iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Bosne i Hercegovine  pridruže svilajnačkoj omladini i svi zajedno apeluju na smanjenje diskriminacije i promovisanju ravnopravnosti i inkluzije kroz igru. Organizaciju ''LOTOS'' i grad Zenicu su predstavljali: Vanesa Đukić, Alesandro Tomić, Amir Čolaković, Mahir Hakanović i Enes Hadžihalilović.


Mladi iz različitih država, različite polne, vjerske i nacionalne pripadnosti su  pokazali kako kroz fudbal treba prevazići postojeće barijere i stereotipe. Na ovaj način mladima je omogućeno da postanu aktivni dio evropskog društva i kroz turnir prijateljstva su pokazali da smo svi jednaki i ravnopravni, bez obzira na pol, vjersku, nacionalnu ili etničku pripadnost. 

 

Aktivnosti su realizovane u nekoliko etapa:

• U prostorijama Poljoprivredno-veterinarske škole Svilajnac, održane su radionice na temu „Svi jednaki, svi ravnopravni“ za učesnike. Cilj je bio da se mladi upoznaju sa stereotipima i predrasudama koji utiču na pojavu netolerancije i rasizma. Radionica je bila edukativnog karaktera. Oko pedeset učesnika imalo je priliku da se upozna i diskutuje o rodnoj diskriminacija i razmjeni stavove i mišljenja o muškoj i ženskoj populaciji, njihovim prednostima i manama. Ovo je dobar način za mlade da dijele zajednička iskustva i steknu nova znanja o ovoj temi. Cilj je bio da se učesnici upoznaju sa problemima diskriminacije, a kroz radioničarski rad su naučili da svi imaju jednaka prava, jednake vrijednosti i sposobnosti.

 

Održan je turnir u malom fudbalu pod nazivom „BE A PAL - PLAY FUTSAL” na gradskim terenima sa tartan podlogom u Svilajncu. Učešće je uzelo 9 omladinskih ekipa. Svaka ekipa brojala je po 6 igrača (izmešanih po uzrastu i polu). 

 

Na turniru  je učestvovalo oko 70 učesnika koji su svojom igrom pokazali fer i korektnu borbu, da smo svi isti, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Zahvaljujući lijepom vremenu cijelu aktivnost je posjetio i veliki broj lokalnog stanovništva koji su svojim prisustvom podržali akciju.

 

• Održan je FORUM TEATAR na temu diskriminacije u Centru za kulturu u Svilajncu. 

 

Forum teatar je radionica na kojoj učesnici projekta ukazuju na goruće društvene probleme upotrebom dramskih tehnika kako bi zajedno sa publikom tragali za mogućim rješenjima i odgovorima. 

 

FARE (Football Against Racism in Europe) je program koji  ima za cilj da kroz sportske aktivnosti promoviše antirasizam, toleranciju, jednakost i poštovanje različitosti među ljudima.

Posljednje od