18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 23 Oktobar 2013 15:24

Afera Zdravstveni fakultet

Rektor Univerziteta u Zenici (UNZE) Dževad Zečić formirao je istražnu komisiju i zatražio da budu utvrđene sve činjenice o slučaju „Pula", koji mjesecima potresa ovaj univerzitet. 

 

- Formirao sam komisiju, koju predvodi prorektor za nastavu Safet Brdarević. Ona mora pripremiti informaciju te je dostaviti Senatu UNZE, koji će potom nadležne organe obavijestiti o svim utvrđenim okolnostima u ovom slučaju - kazao nam je Zečić. 

 

Zdravstveni fakultet UNZE i Evropski centar za mir pri UN-u (ECPD), privatna institucija iz Beograda, formirali su studijski program u Puli za njegovateljice i fizioterapeute, da bi taj studij sredinom ove godine bio zabranjen odlukom Ministarstva obrazovanja Hrvatske, jer ne posjeduje nikakve tamošnje saglasnosti i licence!

 

Inspekcija Ministarstva obrazovanja Hrvatske donijela je pravosnažno rješenje o zabrani odvijanja nastave, tako da su studenti sada ni na nebu ni na zemlji. Dok je bivši rektor UNZE Sabahudin Ekinović u više navrata govorio da "niko neće ostati bez diplome", novi rektor Zečić zabranio je bilo kakve aktivnosti u vezi s ovim.

 

- Postoji samo Protokol o saradnji sa ECPD-om i ništa više. Obustavio sam bilo kakve aktivnosti dok ne izađe na vidjelo šta se, ustvari, događalo - kaže nam Zečić. 

 

Ekinović je u ranijoj izjavi za naš list naveo da su "studenti samo imali indekse UNZE, ali je kompletna procedura, od prijave i plaćanja, do organizacije studija, bila je na ECPD-u". 


Za 2.500 eura po godini organizirana su dva sporna programa za preddiplomski studiji za medicinske sestre, tehničare i fizioterapeute u prostorima Politehnike u Puli, čiji je dekan Lučano Delbjanko (Luciano Delbianco) bio koordinator cijelog posla. Početkom aprila Delbjanko je objavio da je podnio ostavku na sve dužnosti u ovom projektu. 

 

- To je oko 800.000 KM za 160 studenata. Ako su, a vidjeli smo na TV snimcima iz Hrvatske da jesu, naši indeksi kod tih studenata, onda bi trebali znati gdje je završio taj novac, jer ovdje nije, baš kao što nemamo ni evidenciju broja studenata, uplata, ko radi na tom studiju. Uostalom, naš Zdravstveni fakultet uopće nema odsjek za fizioterapeute, valjda bismo ga prvo formirali kod nas - navodi Zečić, dodajući da nalaze komisije i sjednicu Senata s konkretnim odlukama očekuje do kraja ove godine.  

 

Udruženje medicinskih tehničara i sestara Hrvatske obznanilo je putem hrvatskih medija još ljetos da neće dopustiti da ijedna "zenička diploma" bude verificirana. Roditelji i studenti rekli su tamošnjim medijima da "nisu imali pojma da neće dobivati hrvatske diplome". 

 

- Pa, znali su, trebali su znati. Čim imaju indeks UNZE. Ali, to nije problem, mogu nostrificirati diplomu, kao i svaku drugu stranu diplomu - smatra Ekinović.