29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 22 Oktobar 2013 07:34

Šta se sve događalo na UNZE?

Profesorica zeničkog Univerziteta (UNZE) Nermina Zaimović – Uzunović odlukom Vlade ovog kantona od juna do početka ove sedmice bila je na čelu privremenog Upravnog odbora (UO), koji je iako u toku ljetne pauze, pokušao da utvrdi barem dio odgovornosti za poslovanje prethodne uprave i menadžmenta. Zaimović – Uzunović kaže da je dio istraga zatražio UO kojeg je naslijedio tim na čijem je ona bila čelu. Ipak, tek je po njihovom nalogu novi rektor Dževad Zečić, umjesto prethodnika Sabahudina Ekinovića, pokrenuo niz pitanja i provjera. 

 

- Smatram da ovdje ima posla za niz nadležnih institucija, da smo utvrdili niz nepravilnosti, ali da oni čiji je to posao trebaju da imenuju krivce i utvrde eventualnu krivičnu odgovornost i štetu koja je nanesena kako Univerzitetu, tako i Zeničko – dobojskom kantonu, smatra Zaimović – Uzunović. Ona navodi da je prvosnažnom presudom Kanton i UNZE dužni platiti 740 hiljada KM manje uplaćenog poreza na honorare do Nove godine, inače će im biti «prišivene» kamate od 300 hiljada KM. Uz ovaj finansijski problem, na pomolu je novi, jer 160 studenata koji su u Puli (Hrvatska) platili po 2.000 eura studij za fizioterapiju kojeg su organizovali međunarodni centar za mir UN-a iz Beograda i Zdravstveni fakultet UNZE sada namjeravaju da ih tuže, jer niti su zbog zabrane Vlade Hrvatske završili studij, a i da jesu, diploma im ne bi bila priznata u matičnoj državi. 

 

- Da se zakon nije provodio ni u BiH pokazuje višegodišnje izbjegavanje bivšeg dekana Mašinskog fakulteta da provede pravosnažnu izvršnu sudsku presudu u slučaju docenta Edina Berberovića. Istovremeno, UNZE je sklapao sumnjive sporazume o saradnji sa nepostojećim univerzitetima iz Italije, imao profesore angažovane u Novom Pazaru bez ičijeg znanja, a Metalurški institut umjesto da bude naučno istraživačka institucija UNZE, postao je utočište za stranačke kadrove, tvrdi Zaimović – Uzunović, dodajući da su «Senat i UO Univerziteta u posjedu veoma malo ili gotovo nikakve količine dokumentacije o ovim «poslovima». 

 

- Samo za prva četiri mjeseca ove godine prethodni rektor i Uprava UNZE su na reprezentaciju potrošili 18.000 KM, a prošlu godinu su završili sa 60.000 KM. Postoji vrlo malo dokumentacije o tim troškovima, tvrdi predsjednica UO.