29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 21 Oktobar 2013 13:55

Optužuju KBZ za smrt djeteta

Kada su ga, zbog bolova u glavi početkom jula odveli na ljekarski pregled, roditelji dvogodišnjeg Emraha Smailhodžića iz Raduše kod Tešnja, Amila i Hamza, nisu ni sanjali da će se sve završiti smrću njihovog sina tri mjeseca poslije, na klinici Acibaden u Istanbulu. Dječak je 12. jula ove godinje primljen na odjel Službe za zarazne bolesti i nejasnog febrilnog stanja u KB Zenica. 

 

- Ležao je tamo do 13.08. kada je otpušten sa dijagnozom akutnog gnojnog meningitisa sa kontrolom za 15 dana. Vidjeli smo da je djetetu sve lošije i da stvari ne izgledaju dobro. Posebno nas je brinulo što za to vrijeme nije primao nikakvu terapiju osim infuzije. Zamolili smo doktoricu Majdu Arsenić da Emraha prebacimo u Sarajevo ili dalje van BiH što je ona odbila kazavši da za takvo što nema potrebe - priča nam Emrahova nena Zehra koju smo posjetili u treunutku kada se njen unuk s teškom bolešću borio u Turskoj.

 

Nakon toga dječak je ponovo primljen na isti Odjel gdje se stanje u narednih 16 dana radiklano pogoršalo. 

 

- Vidjeli smo da nema više šale. Zatražili smo da se dijete prebaci na odjel pedijatrije. Moramo izraziti zahvalnost osoblju Hirurgije i Pedijatrije koji su konačno učinili ono što je doktorica Arsenić morala uraditi prije tri mjeseca. Ona za tri mjeseca nije uradila ni jedan dijagnostički pregled poput EEG-a, CT-a, MRI i slično. Ovi doktori su to uradili i odmah je bilo jasno da je naš unuk sve vrijeme imao tumor na malom mozgu, sada već u odmakloj fazi - kroz suze priča Emrahov djed Halid.

 

Odmah  je savjetovano da se dijete prebaci na Neurohirurgiju KCUS-a što je i učinjeno prvog oktobra.

 

- Tada smo ponovo imali problem s dr. Arsenić jer nije htjela poslati prateću medicinsku dokumentaciju za dječakom u Sarajevo. Emrahov otac je tek preko Uprave bolnice uspio isposlovati da se dokumentacija elektronski pošalje u Sarajevo - pričaju Halid i Zehra.

 

Ističu kako je za prva dva mjeseca doktorica, na svoju ruku, čak pet puta punktirala kičmu dvogodišnjaku.

 

- Kada smo joj rekli da tu nije riječ o upali mozga, i otvoreno je pitali od čega dijete boluje rekla je da ni ona ne zna i da će vidjeti na internetu kada dodje kući - pričaju Emrahovi najbliži.

 

S obzirom da je karcinom bio u odmakloj fazi dječak je 9. oktobra prebačen na kliniku u Istanbul gdje je, po dolasku pao u komu iz koje se nije probudio. Uz roditelje koji su sve vrijeme bili uz njega umro je u nedjelju 20. oktobra ove godine. Emrahovi najbliži su uputili  prijavu Upravi KBZ protiv doktorice Majde Arsenić, a sljedi, kažu i krivična prijava za nemar i nesavjesno liječenje što je ugrozilo život dvogodišnjaku.

 

Odmah po saznanju da je dječak izgubio bitku za život putem e-maila smo tražili stav Lejle Čalkić, načelnice Službe za zarazne bolesti, ali nismo dobili odgovor. Putem zvanične stranice  bolnice uputili smo upit  i Upravi, ali do zaključenja teksta odgovora nije bilo. Tešanj u šoku prepričava kalvariju kroz koju je bespotrebno prošla porodica Smailhodžić. Pokrenute su i borjne akcije za prikupljanje novca.

 

- Mi smo upozoravali i molili doktoricu da, ako ne može sama dijete pošalje dalje. Odbijala je. Kriva je za smrt našeg unuka. Samo ne znamo kada se njegov otac vrati iz Turske. Slomljen bolom mogao bi učiniti neko zlo - pričaju nam Emrahovi djed i nena Zehra i Halid Ademović.


M. Čabrić/Avaz