29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 18 Oktobar 2013 13:54

I danas rasprave o grijanju

Javno preduzeće Grijanje Zenica isključilo je sve budžetske institucije s mreže daljinskog grijanja, jer Vlada Zeničko-dobojskog nije izmirila dugovanja za sezonu grijanja 2012./2013. - potvrdio je direktor ovog preduzeća Kasim Sarajlić. Riječ je o dugu od 1,7 miliona maraka, koje je JP Grijanje, prije početka nove sezone grijanja, moralo izmiriti isporučiocu toplotne energije, kompaniji Arcelormittal.

 

-Prije desetak dana smo s mreže isključili budžetske institucije, a obrazovne institucije smo ostavili do zadnja dana, nadajući se da će Vlada ZDK-a uplatiti preostali dio duga. Svoju obavezu prema kompaniji Arcelormittal u iznosu od 1,7 miliona KM morali smo izmiriti na način da smo podigli kreditna sredstva kod komercijalnih banaka i za ova sredstva plaćamo kamate - naveo je Sarajlić. Pojašnjava da je JP Grijanje bilo prisiljeno na ovu nepopularnu mjeru, s obzirom na to da preduzeće nije više moglo izmirivati svoje obaveze.

 

-Zbog ekonomskih principa poslovanja morali smo pristupiti ovoj mjeri i u svemu ovome nema politike - ustvrdio je Sarajlić.


Helsinški komitet za ljudska prava u BiH izrazio je veliku zabrinutost zbog odluke nadležnih organa u Zenici da isključe grijanje svim školama u tom gradu.

 

- Ovim su učenici osnovnih i srednjih škola u hladnim danima suočeni s mogućnošću da im zdravlje bude ugroženo što je nedopustivo sa stanovišta poštovanja ljudskih prava, a posebno prava djeteta - smatraju u Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH.

 

Iz ove organizacije podsjećaju da Konvencija o pravima djeteta Ujedinjenih nacija nalaže vlastima da prije svega vode računa o najvišem interesu djeteta što obavezuje i vlasti u Općini Zenica.

 

Stoga iz Helsinškog komiteta zahtijevaju od nadležnih institucija i nosilaca najviših funkcija u Zenici da hitno nađu rješenje da se ponovo uključi grijanje u školama i da se zaštiti zdravlje djece.