26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 17 Oktobar 2013 22:30

Mostovi prijateljstva u Istanbulu

Tročlana delegacija Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica je stigla u Istanbul, u općinu Uskudar gdje će u nekoliko dana obaviti veliki broj protokolarnih posjeta koje za cilj imaju jačanje saradnje između mladih iz Zenice (BiH) i mladih iz  općine Uskudar (Republika Turska), koja je pobratimska općina sa općinom Zenica.


Općina Uskudar je općina koja ima preko 600.000 stanovnika, i općina koja kroz svoje projekte mnogo ulaže u mlade ljude, u omladinsku infrastrukturu, sport i kulturu. Upravo to je bio razlog naše posjete, da kroz iskustva koje će nam domaćini prenijeti, naučimo nešto više o omladinskom aktivizmu i organizovanju, kao i o mogućoj budućoj saradnji i zajedničkim projektima.

 

Danas smo bili gosti Adurahmana Tarika Sebika, kordinatora Uskudar Omladinskog centra koji je 2010 godine, proglašen za najbolji omladinski centar u Republici Turskoj. Uvjerili smo se kroz obilazak sa kordinatorom Tarikom Sebik, da je centar zaslužio taj epitet, jer ima veliki broj sadržaja za mlade ljude koji u velikom broju koriste pogodnosti koje nudi ovaj veleljepni objekat. Godišnje, oko 50.000 hiljada mladih ljudi koristi sadržaje  ovog Centra koji prevashodno ima za cilj da obogati slobodno korištenje vremena kod mladih ljudi. Centar ima sportske sadržaje, amfiteatar, kafe, biblioteku, mesdžid, fitnes salu, veliki salon za koncerte, internet sobu, biblioteku, prostorije za seminare, sastanke, prostoriju za prijem gostiju i veliki broj drugih sadržaja.

 

Opcćna Uskudar se nalazi na Bosforu, azijskom dijelu, gdje ima veliki broj historijskih objekata, prelijepih lokacija, gdje i veliki broj firmi, holdinga ima svoja sjedišta. U Uskudaru se snima i većina turskih serija, tu je i poznata Djevojačka kula. Prelijepi Istanbul i u njemu Uskudar jedan od dragulja. Sutra su novi susreti, sa predstavnicima nevladinih organizacija, općine i prijateljima koji su odlični domaćini. 

 

Press sluzba Mostova Prijateljstva