Printaj ovu stranu
srijeda, 16 Oktobar 2013 13:20

Savjeti putnicima u Brazil

Državljani Bosne i Hercegovine izuzeti su iz potrebe pribavljanja viza za ulazak, izlazak, prolazak i boravak na teritoriji Brazila do 90 dana, računajući od datuma prvog ulaska u zemlju, za sljedeće putne isprave.



Međutim, prema informacijama sa službene web stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH, onima koji žele putovati u zemlju u kojoj će se naredne godine igrati svjetsko fudbalsko prvenstvo, na koje se sinoć plasirala i reprezentacija BiH, savjetuje se oprez zbog zabilježene visoke stope kriminaliteta. 

Rizična zona su marginalni kvartovi („favelas“) svih velikih gradova, a naročito Rio de Janeira, Salvadora, San Pabla i Brasilie. 

Ne preporučuje se vožnja noću po cestama zbog velikog rizika i lošeg stanja istih kao i loše rasvjete. 

Kada su u pitanju sanitarni uvjeti zbog epidemije žute groznice u pojedinim općinama u Brazilu savjetuje se obavezno vakcinisanje protiv ove bolesti deset dana prije putovanja. Vakcina omogućava imunitet u trajanju od 10 godina, u slučaju osoba koje su se vakcinisale prije više od 10 godina, potrebna je revakcinacija. 

Između ostalog, treba izbjegavati tekuću vodu kao i svježe voće i povrće koje treba biti adekvatno oprano i dezinficirano. 

Kada je u pitanju najbolji način putovanja do Brazila, u Ambasadi Brazila u Sarajevu Feni je rečeno da su već dobili mnogo takvih pitanja, ali da nemaju takve informacije, te da bi na to pitanje najbolje mogle odgovoriti turističke agencije.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)