19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 11 Oktobar 2013 00:00

Galerija: Duh Asiza u Zenici

Odbor za međureligijsku saradnju Općine Zenica organizovao je manifestaciju naslovljenu kao „Duh Asiza“. Okupili se u crkvi Svetog Ilije u Zenici mladi i stari, imami, svečenici, vjernici i oni koji to primarno nisu, pravoslavci, katolici , muslimani. Bili tu Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Bilo je i „ostalih“ ali kao ni one konstitutivne nije se moglo ni prepoznati, niti su se međusobno razlikovali.

 

Najlakše bi se ovaj događaj mogao staviti u okvir aktuelnog trenutka. Nešto kao preporuka svim političkim liderima u ovoj zemlji da se ugledaju, da liče na nešto što narodu treba i što narod očekuje od njih. Trebali bi se držati duha Asiza. A evo zašto i kako je taj duh nastao:

 

„Ivan Pavao II. ostvario je 27. oktobra 1986. godine svoj veliki san: pozvao je predstavnike svjetskih religija u Asiz kako bi iz mnogih srdaca i na mnogo jezika bila upućena jedinstvena pjesma mira jednome Bogu. Ovom se pozivu odazvalo 70 predstavnika mnogoljudnijih religija. Oni su ponudili nadu u drugačiji svijet: obnovljen, iskreno bratski i istinski ljudski. Taj susret bio je molitveni susret. Molitva se uzdizala u duhovnom kontekstu svake  religije. Ona je pozivala sudionike da u slobodi dodirnu svoju vlastitu dubinu, noseći vapaje cijeloga čovječanstva i uzdižući ih Bogu.  Izgleda da je ozračje sveopćeg bratstva, pronađeno u gradu sv. Franje, ispunilo ljude najrazličitijega porijekla. Ovo iskustvo dobilo je naziv Duh Asiza, a u poruci za svjetski dan mira 1987. nazvano je i Logika Asiza.

 

Istinski duh pojma Duh Asiza pomoći će nam da se aktivno uključimo u promicanje mira među ljudima i šire. Ako se ujedinimo u Duhu Asiza i budemo molili kao vjernici onako kako su nas naučile naše pojedine religijske tradicije, bit ćemo osnaženi da se opredijelimo za konkretna djelovanja, što će nam omogućiti zajednički rad na otporu prijetnjama miru i okolišu, s čime smo suočeni u našem današnjem svijetu.“

 

U ime islamske zajednice, prisutnima se obratio Ismet Bašić, u ime pravoslavne, dejana Radić i u ime jevrejske zajednice u Zenici, predsjednik Jevrejske općine, Jakub Montiljo. 
Brojni prisutni Zeničani imali su priliku uživati u izvedbama duhovner muzike ove tri velike vjerske zajednice, u izvođenju sastava Novo Nebo. U zeničkoj sinagogi je, u okviru manifestacije Duh Asiza, otvorena izložba Teodorine Ikone, mlade umjetnice iz Pančeva, Mirjane Nikolić.

 

Pogledajte KLIKOM OVDJE FOTO GALERIJU Jasmina Hadžića sa obilježavanja Duha Asiza u Zenici