18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 10 Oktobar 2013 22:24

U budžetu samo 71 posto

Održana je 11. sjednica Općinskog vijeća Zenica. Od tema koje su dominirale izdvajamo izvještaj o izvršenju budžeta za period januar-juni 2013.godine, a zanimljiva rasprava vodila se o stanju zagađenosti zraka u Zenici u prvom i drugom kvartalu 2013. godine. 

 

Prihodi Općine Zenica u prvih 6 mjeseci ove godine iznosili su 16 790 000 konvertibilnih maraka, što je 71 procenat od planiranog. Za opoziciju to je zabrinjavajuće. Vijećnik Stranke za bolju budućnost, Mensud Keleštura, smatra da se treba pristupiti rebalansu budžeta. Za većinu, stepen punjenja budžeta odraz je makro-ekonomske situacije u okruženju. Šefica općinskog odsjeka za budžet i finasije, Fatima Vojvodić, ističe da se situacija sa punjenjem budžeta u protekla tri mjeseca promijenila u pozitivnom smijeru, odnosno da su povećani prihodi Općine.  Izvještaj o izvršenju budžeta za period januar-juni 2013. godine na kraju je usvojen većinom glasova. 

 

U Izvještaju o stanju zagađenosti zraka u Zenici u prvom i drugom kvartalu 2013. godine se navodi da je koncentracija sumpornog dioksida i ukupnih lebdećih čestica bila iznad dozvoljenih vrijednosti, kao i da je bio prisutan visok sadržaj željeza i olova, te kadmija i cinka u taložnom prahu. Mjerenja u Tetovu, Crkvicama i na Institutu pokazuju da je zagađenje veće nego u istom periodu prošle godine. Vijećnici su jednoglasno zatražili da se odgovorni za ovakvo stanje konačno počnu kažnjavati, a da nadležne institucije napokon počnu raditi svoj posao u interesu građana Zenice. 

 

Nastavak rasprave najavljen je za narednu tematsku sjednicu Općinskog vijeća koja će biti održana do kraja godine.

 

(R.Š. rtvze)

foto: J. Hadžić