25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 11 Oktobar 2013 06:16

Volontiraj, kreditiraj u 2013.

Skoro 1600 učenika imalo je svoj prvi radni dan u više od 270 institucija/firmi/organizacija pri tom obavljajući radne dužnosti na različtim funkcijama.  Srednjoškolci su imali priliku raditi u biti ministri, načelnici (Gračanica), predsjednici, direktori, menadžeri, trgovci, mehaničari, socijalni radnici, web dizajneri, telekom operateri te obavljati desetine drugih funkcija.

 

Po prvi put su srednjoškolci bili i voditelji/novinari na 14 radijskih i televizijskih programa uživo. Novitet ovog Socijalnog dana je ocjenjivanje poslodavaca. Srednjoškolci će nakon obavljenog radnog dana moći po PRVI PUT birati NAJPOŽELJNIJEG POSLODAVCA VOLONTIRAJ-KREDITIRAJ 2013. Glasanje traje do 25.10.2013. godine, a glasati je moguće na http://www.volontirajkreditiraj.ba/anketa/ .

 

Podsjećamo, TOP POSLODAVAC ovogodišnjeg Socijalnog dana je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke koje je zaposlilo 80 učenika, a drugi najbolji poslodavac je JP Komunalno poduzeće Brčko Distrikt koje je zaposlilo 60 učenika. Škole iz tri grada (Posušje, Pale i Mrkonjić grad) sinoć su odustali od učešća, Posušje zbog nedostatka radnih mjesta a Pale i Mrkonjić grad zbog ličnih odluka direktora škola.

 

Sedmi socijalni dan Projekta "Volontiraj-kreditiraj" upriličen je u BIH. Ukupno 1.600 učenika koji dolaze iz 139 bh. srednjih škola iz 58 gradova ove godine učestvuje u ovom projektu, a u njegovu implementaciju uključeno je više od 1.300 poslodavaca. 

 Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izjavio je da je ministarstvo i ove godine vodeći sponzor projekta te drugi put zaredom Top poslodavac Socijalnog dana.

 

- U saradnji s partnerskim odgojno-obrazovnim institucijama danas ćemo na jedan dan zaposliti 80 srednjoškolaca - naglasio je Mašić.  Dodao je da je ovo rijetka prilika u kojoj se mladim ljudima iz cijele BiH pruža prilika da steknu radno iskustvo. 

 

- Ovo je dvosmjerna komunikacija u kojoj uče i poslodavci i učenici. Ovo je inkluzivni projekt koji se odvija na području cijele BiH u oba entiteta - zaključio je Mašić.  Organizator projekta je Udruženje "Infohouse", a ove godine glavni partner je Nadbiskupski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. Predstavnik Nadbiskupskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II velečasni Šime Marišić kazao je da su volonteri budućnost BiH te da su mladi spremni napredovati i rasti.

 

- Ovo je moja osobna radost i moje osobno ohrabrenje da radim s mladim ljudima - naglasio je Marišić te učenicima zaželio sretan prvi radni dan. 

 

Učenici srednjih škola u Zenici su volontirali i u kompaniji ArcelorMittal Zenica. Učenici su raspoređeni u posebne grupe u kojima rade na određenim zadacima koje su dobili od poslodavaca. Učenici su radili za dnevnicu od 20 KM po jednom učeniku, a novac koji zarade bit će uplaćen od poslodavaca u “Fond Socijalni dan” iz kojeg će biti finansirani najbolji učenički projekti.