19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 29 Septembar 2013 02:28

Čuvajte srce, treba vam

Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila 29. novembar danom kada se obilježava Svjetski dan srca. Ove godine ovaj dan će se obilježiti u 195 zemalja svijeta. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana srca je “Kreni putem zdravog srca”. 

 

Cilj je ohrabriti pojedince i njihove porodice da krenu putem zdravog srca, djelujući na faktore rizika za dobivanje kardiovaskularnih oboljenja jer “Zdrava djeca=zdravi ljudi, zdravi ljudi=zdrava porodica i društvo” navodi se u saopćenju Svjetske kardiološke fondacije. Izuzetno je važno zdravlje žene i njen ispravan stav prema životnim navikama, jer to djeluje na cijelu porodicu i usmjerava djecu ka  pravilnom ponašanju.

 

Kako održati zdravlje srca? Potrebni su:  zdrav način življenja,  kontrola tjelesne težine,  redovna tjelesna aktivnost, vježbanje i zdrava prehrana, te suzdržavanje od pušenja.  Održavanjem tjelesne težine i vježbanjem u svakodnevnom životu bitno možemo smanjiti mogućnost oboljevanja od bolesti srca ili moždanog udara i doprinijeti  kvalitetnom i dugom životu. 

 

Trideset minuta hoda dnevno minimum je koji smo dužni svojim zapostavljenim tijelima, a sve iznad toga dobro je došao oblik brige za sebe i svoje zdravlje. Zaboravimo automobile, liftove, javne prijevoze kad god je to moguće i hodajmo. Svaka je fizička aktivnost izvrsna navika ako se provodi redovno i na različite načine i  može dati neslućene rezultate. Više od 80 posto prijevremenih smrti od bolesti srca moguće je spriječiti otklanjanjem glavnih rizičnih faktora, pušenja, nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti.

 

Krajni cilj ove kampanje je smanjiti smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za 25 posto. Kantonalna bolnica Zenica se na ovaj način pridružuje ovoj kampanji, kao i televizijskom emisijom gdje kardiolozi KB Zenica zajedno sa stručnjacima Zavoda za Javno zdravstvo Ze-Do kantona promovišu preventivne mjere za  razvoj bolesti srca.