20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 24 Septembar 2013 04:59

Vlada i MUP o napadu na Đurića

Napad na Dušana Đurića koji se desio u zaseoku Trnići kod sela Stog, Općina  Zavidovići,  po svemu sudeći  je motiviran koristoljubljem, a istraga koja je obuhvatila 20.- tak mogućih izvršitelja ovog napada, na tragu je vinovnicima razbojništva. 

 

Potpredsjednik  Republike Srpske, Enes Suljkanović,  premijer Zeničko-dobojskog kantona, Munib Husejnagić i ministar unutrašnjih  poslova ZDK, Rifat Delić posjetili su u dobojskoj bolnici Dušana Đurića kako bi se interesovali za njegovo zdravstveno stanje. On se, kako kaže, osjeća bolje, a doktor Predrag Lazić, načelnik Odjela hirurgije Bolnice Doboj, infomisao je da je kod ovog pacijenta slomljena nosna kost i prste lijeve ruke te da ima tragove udaraca po glavi i tijelu. 

- Za nekoliko dana Đurić će biti u mogućnosti da napusti bolnicu, bez povreda koje se svrstavaju u red invaliditeta,kazao je Lazić. 

U razgovoru sa Đurićem najviše je bilo riječi o napadu koji se desio u noći sa petka na subotu. Dušan se nalazio u kući svoga brata koji je umro prije desetak dana.  Inače, Dušan živi u jednom selu u općini Vukosavlje , a u Trnićima je bio radi prodaje bratovljeve imovine. 

- To ne umanjuje tragičnost ovog razbojništva. Sve napore koje činimo na povratku ljudi, ovakvi  slučajevi minimiziraju, pa i onda kada im je motiv čisto koristoljublje, kazao je Munib Husejnagić, premijer  Zeničko-dobojskog kantona,  prilikom obilaska povrijeđenog Đurića i dodao da je organima gonjenja naloženo da učine sve kako bi se vinovnici ovog razbojništva priveli pravdi. 

 

- Ovo je ružno što se dogodilo. Ovo ruši povjerenje među ljudima, posebno  među povratnicima.  Zato sam osjetio potrebu da dođem do oštećenog Đurića i da poručim da je on žrtva krimininalaca te da je ovo usamljen slučaj. Ne smijemo dozvoliti da se ispolitizira, kazao je Enes Suljkanović , potpredsjednik RS-a. 

- Visoko smo skoncentrisani na ovaj slučaj i uvjeren sam da će počinioci biti poznati vrlo brzo, izjava je Rifata Delića, ministra unutrašnjih  poslova Zeničko-dobojskog kantona koju je dao medijima u dobojskoj bolnici. 

- Slučaj napada i pljačke Dušana Đurića u selu Trnići uznemirio je povratnike u Zavidoviće i okolinu, smatra Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja povratnika u Vozuću  i dodaje: 

- Ovo jel oša poruka i zahtijevamo od organa gonjenja da pronađu krivce. 

 

Press služba ZDK 

 
 
 
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
 
Dana 21.09.2013. godine, u 09,30 sati, dežurna služba Policijske stanice Zavidovići je obaviještena da je u toku protekle noći 20/21.09.2013. godine, u naseljenom mjestu Hadžići, općina Zavidovići, u kući vlasništvo Đ.D., izvršeno razbojništvo od strane tri nepoznata lica nad Đ.D., rođenim 1958. godine, koji je nastanjen u mjestu Jezero bb, općina Vukosavlje i koji je tom prilikom fizički napadnut od strane izvršilaca ovog krivičnog djela. Izvršenjem ovog krivičnog djela je otuđen novac, a nepoznata lica su se nakon izvršenja razbojništva udaljila u nepoznatom pravcu.
 
Odmah po saznanju za navedeni događaj na lice mjesta je upućena patrola policije, nakon čega je o navedenom obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se pristupilo obezbjeđenju lica mjesta. Na mjestu izvršenja krivičnog djela je izvršen uviđaj od strane uviđajne ekipe, a lice Đ.D je prevezeno u Dom zdravlja Zavidovići, nakon čega je radi ukazivanja ljekarske pomoći prevezeno u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje su mu konstatovane teške tjelesne povrede.
 
Kako je utvrđeno izvršenim uviđajem, razbojništvo je izvršeno na način da su tri nepoznata lica  u kritično vrijeme, došla do ulaznih vrata kuće koja se nalazi u naseljenom mjestu Hadžići, općina Zavidovići i koja je vlasništvo lica Đ.D., inače brata oštećenog Đ.D, te pokucala na vrata iste, nakon čega oštećeni otključava vrata, što navedena lica koriste te nasilno ulaze u unutrašnjost kuće, kojom prilikom fizički napadaju oštećenog Đ.D. i nanose mu povrede po cijelom tijelu, nakon čega su izvršila premetačinu stvari u cilju traženje novca, nakita i drugih vrijednosti i tom prilikom su pronašla novac, koji su i otuđila. Nakon toga izvršioci ovog razbojništva su se udaljili u nepoznatom pravcu.
 
Takođe je utvrđeno da je oštećeni Đ.D., inače nastanjen u mjestu Jezero bb, općina Vukosavlje, Republika Srpska, koji je u sporno vrijeme boravio u Hadžićima na imanju pokojnog brata radi rješavanja određenih obaveza koje se tiču prodaje imovine pokojnog brata, u čijoj kući je i izvršeno ovo razbojništvo. Dakle, lice Đ.D., koje je oštećeno izvršenjem ovog razbojništva nije nastanjeno na području mjesta Hadžići i nije povratnik na ovom području.
 
U cilju identifikovanja i pronalaska izvršilaca ovog krivičnog djela odmah su preduzete sve potrebne mjere i radnje, te su od strane službenika Policijske uprave III u Zavidovićima, poduzimane intenzivne operativne aktivnosti na terenu. Operativnim aktivnostima se došlo do određenih saznanja i informacija koja su ukazivala na određena lica, kao moguće izvršioce ovog krivičnog djela, te su dana 22.09.2013. godine, na području općine Zavidovići, lišena slobode tri  lica, koja su zadržana u službenim prostorijama Policijske uprave III i nad kojim je zavedena kriminalistička obrada. Zavedenom kriminalističkom obradom je utvrđeno da se lica lišena slobode ne modu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog razbojništva.
Kroz razgovor službenika kriminalističke policije sa oštećenim Đ.D., isti nije mogao dati opis lica, zbog činjenice da je, kako oštećeni navodi, jedno lice bilo maskirano, dok druga dva lica nije uspio vidjeti zbog mraka i slabe vidljivosti u prostoriji.
 
Nastavljen je intenzivan rad službenika i operativnih timova Policijske stanice Zavidovići i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na rasvjetljavanju izvršenog razbojništva, te lociranju i identifikovanju izvršilaca istog, te se u tom kontekstu vrše sve potrebne povjere na terenu, obavještene su policijske uprave i policijske stanice na širem području, dok se paralelno provjeravaju sva raspoloživa saznanja i informacije.
 
 
URED POLICIJSKOG KOMESARA