16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 21 Septembar 2013 23:26

Međunarodni dan mira

O M S - ODBOR ZA MEĐURELIGIJSKU SARADNJU/SURADNJU U ZENICI - ОДБОР ЗА МЕЂУРЕЛИГИЈСКУ САРАДЊУ У ЗЕНИЦИ - Interreligious cooperation Committee in Zenica - PORUKA UZ MEĐUNARODNI DAN MIRA


Mir je ujedno i dar i zadatak. Ako je tačno da mir među pojedincima i narodima - ta sposobnost da žive jedni pored drugih i grade odnose temeljene na pravdi i solidarnosti - predstavlja zadaću kojoj se valja neprestance posvećivati, isto je tako, pa još i više, tačno da je mir Božji dar. Mir je, naime, karakteristika Božjeg djelovanja, što se vidi kako u stvaranju uređena i skladnog svijeta tako i u otkupljenju ljudskog roda koji treba spas od nereda grijeha. 

 

Zato, mi vjernici svih religijskih pogleda moramo se jasno i snažno zalagati za načela svetog mira u našoj domovini i širom cijelog svijeta. Danas, kada je sveti Mir jasno ugrožen, na nama je da svojim djelovanjem i svojim glasnim zalaganjem damo doprinos za vraćanje onog savršenstva u miru kakvog nam je Sveznajući zapovjedio. 

 

Gradeći mir u svojim porodicama, u svom komšiluku, mir u školskim i fakultetskim klupama, zidajući kuću mira na svojim radnim mjestima ... Mi dajemo jasan primjer kako svako

u svom domenu može imati mir - na dobro svakoga čovjeka.

 

Ne možemo zaboraviti kako je mučno i strašno doživjeti nemir u životima i srcima,  imali smo jasan pokaz toga nemira u našoj nam napaćenoj Bosni i Hercegovini. Sada imamo mir - ali samo mir, jasno je NE i sveti. Zašto? Nije sveti Mir, ako imamo nemir u srcima gladih i obespravljenih radnika, nije sveti Mir ako imamo korupciju u našim javnim ustanovama, nije sveti Mir, ako znamo da je laž postala mjerilo uspjeha ... Istinski sveti Mir ima veću cijenu, za koga se moramo truditi i kome moramo težiti.

 

Uz dan Mira, molimo da se svi vjernici, napose mladi uključe u molitve za mir u ratom zahvaćenim zemljama. Ujedinimo se u molitvama za sveti Mir u svetoj Zemlji, u Siriji, Egiptu, Iraku, za mir narodima Burme. Molimo za mir u težnji da zajedno uzmognemo snage nahraniti gladne Somalije. S tim mislima, žalimo Vam svima mir u srcima!

 

Članovi OMS-a Zenica