28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 21 Septembar 2013 06:35

Pripreme za hadž

Ovih dana privode se kraju posljednje pripreme za ovogodišnji odlazak 1025 hadžija iz BiH koji na ovo najveće muslimansko godišnje hodočašće u Meku i Medinu putuju preko Ureda za hadž Rijaseta IZ u BiH. Na hadž će iz naše zemlje preko turističkih organizacija, a pod supervizijom Ureda putovati još 58 hadžija preko Biss toursa iz Zenice i 50 hadžija preko Merkez oila iz Novog Travnika.

 

Prema riječima šefa Ureda, Nezima ef. Halilovića Muderisa, sve pripreme u Kraljevini Saudijskoj Arabiji su već završene, a ovih dana privode se kraju i redovni sastanci sa hadžijama po svim muftijstvima. Na tim sastancima širom Domovine sve hadžije su upoznate sa osnovnim propisima ovog obreda kao i sa svim tehničkim i zdravstvenim aspektima predstojećeg putovanja. Ove godine poseban akcenat je stavljen na instrukcije o tome kako da hadžije osiguraju da budu popisani na predstojećem popisu stanovništva, jer će u vrijeme popisa hadžije biti u Medini i Meki.  

 

U četvrtak, 19.9.2013., drugu godinu zaredom Ured za hadž je zajedno sa Atašeom za vjerska pitanja pri ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije organizovao cjelodnevnu edukaciju vodiča i medicinskog osoblja koji će ove godine biti na usluzi našim hadžijama tokom putovanja.

 

Seminar je organizovan u Sarajevu u prostorijama Centra za lično i personalno usavršavanje koji su bili partneri u projektu. Otvaranju seminara su prisustvovali i konzul saudijske ambasade u Sarajevu gospodin Muhamed el-Fertuši, gospodin Abdulaziz Nasir er-Ruhajmi supervizor za islamske centre pri Ministarstvu za vjerska pitanja, vakufe i da'wu, gospodin Turki Fahd el-Burejk sekretar u kabinetu pomoćnika ministra pri Ministarstvu za vjerska pitanja, vakufe i da'wu, Ibrahim et-Turki direktor Regionalnog ureda Svjetske omladinske asocijacije Nedwa za Jugoistočnu Evropu, Ibrahim Husić direktor Ureda Nedwe u Sarajevu i Senad Ćeman direktor CLPU-a, Centra za lično i profesionalno usavršavanje.

 

Ovom prilikom učesnicima seminara se prigodnim predavanjem obratio šejh Abdurahman bin Gannam el-Gannam iz saudijskog Ministarstva za islamska pitanja, vakufe i da'wu koji je na osnovu vlastitog iskustva dao konkretne savjete kako uspješno organizovati hadž i pojasnio osnovne šerijatske aspekte obreda. Prisutnim se prigodnim izlaganjem obratio i gospodin Abdulmedžid el-Gajs, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Saudijske Arabije u Sarajevu. Nakon toga učesnici su od Nezima ef. Haliovića, Rasima Brkovića, dr. Merima Omerhodžića i Muhameda Jusića slušali o historijatu organizacije hadža iz BiH, tehničkim detaljima vezanim za organizaciju hadža, medicinskom zbrinjavanju hadžija i znamenitostima Medine i Meke. Tokom seminara se vodila diskusija i o svim drugim detaljima predstojeće organizacije, a vodiči su se sastali i sa glavnim vodičem, Izetom ef. Čamdžićem s kojim su dogovorili konkretne korake koji se trebaju poduzeti u predstojećim danima, dok je sa ljekarima i medicinskim tehničarima dr. Merim Omerhodžić, glavni ljekar održao radni sastanak.

 

Vodiči su dobili zadatak da u narednih 48 sati kontaktiraju sa hadžijama iz svoje grupe i prenesu im termine letova, a za sedam dana u Uredu za hadž planiraju da vodiči zaduže pasoše i žute kartona hadžija.

 

Prema potvrđenim terminima letenja svih pet aviona, ako Bog da, lete sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Medinu i to: prvi i drugi avion u utorak, 1.10.2013., treći i četvrti avion 2.10.2013.g., a peti avion 3.10.2013. godine.

 

Muhamed Jusić