19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 19 Septembar 2013 06:11

Bez BH univerziteta među 500

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja QS World University Ranking 2013/2014, nijedan univerzitet iz zemalja Balkana nije se našao među najboljih 500 univerziteta u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA). Na navedenoj listi najboljih svjetskih univerziteta, iz zemalja regije najbolje rangirani je Univerzitet u Ljubljani koji se nalazi u grupi univerziteta između 551. i 600. mjesta.


Od ostalih univerziteta iz regiona, slijedi Univerzitet u Zagrebu koji se nalazi u grupi univerziteta između 601. i 650. mjesta. Od zemalja regiona još samo Srbija ima svoga predstavnika na ovoj uglednoj listi, a to je Univerzitet u Beogradu koji se nalazi na 701. mjestu. Predstavnike među najboljim univerzitetima u svijetu nemaju Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Crna Gora i Kosovo. Univerziteti iz regije ni prema prošlogodišnjem istraživanju koje je napravio istraživački centar Webometrics iz Španije, koji djeluje pri Vijeću za naučna istraživanja (CSIC), nisu bili mnogo bolje plasirani. Prema tom istraživanju, najbolje rangirani univerzitet iz zemalja zapadnog Balkana bio je Univerzitet u Zagrebu koji se nalazio na 446. mjestu, a slijedio je Univerzitet u Beogradu na 716. mjestu. Samo ta dva univerziteta iz regije našli su se među hiljadu najboljih.   

 

Ipak, od univerziteta koji su najbliži studentima iz regije Balkana, prema posljednjem istraživanju QS-a, Univerzitet u Beču najbolje se plasirao zauzevši 158. poziciju, Univerzitet u Bolonji na 188., Univerzitet u Varšavi 338., kao i turski Middle East Technical University (METU) koji se nalazi na 431. mjestu. Američki Massachusetts Institute of Technology (MIT) je najbolji univerzitet u svijetu, prema listi QS World University Rankinga. Slijede Univerzitet u Harvardu, Univerzitet u Cambridgeu, UCL (University College London), Imperial College London, Univerzitet u Oxfordu, Stanford Univerzitet, Univerzitet Yale, Univerzitet u Chicagu i California Institute of Technology (Caltech). Od 20 najboljih univerziteta u svijetu, njih 11 su američki, a šest su britanski, što znači da se najbolji i najkvalitetniji univerziteti nalaze u ove dvije zemlje svijeta. Istraživački tim QS-a, koji je rangirao univerzitete, tvrdi da su američke i britanske visokoškolske institucije najbolje u svijetu zbog toga što su fokusirane na internacionalizaciju. 

 

“To se najviše odnosi na međunarodno akademsko osoblje, odnosno udio u ukupnom broju zaposlenih koji dolazi iz drugih zemalja svijeta. To je vrlo bitan faktor”, poručuju iz QS-a. Osim ove dvije zemlje, među 50 najboljih svoje univerzitete imaju i Švicarska, Kanada, Singapur, Hong Kong, Australija, Francuska, Japan, Danska, Kina i Njemačka. Najbolji njemački univerzitet je Univerzitet Heidelberg koji se nalazi na 50. mjestu, dok je Univerzitet u Parizu najbolji francuski univerzitet, a nalazi se na 28. mjestu navedene rang liste. 


Inače, QS World University Ranking je trenutno najveći portal na svijetu koji se bavi istraživanjem i poređenjem kvaliteta i uspjeha fakulteta u svijetu. Istraživači sastavljaju ovu listu analizirajući reputaciju ukupno 600-700 najboljih univerziteta na svijetu, kontaktirajući s akademskim osobljem. Svake godine bude anketirano oko 34.000 osoba koji odgovaraju na pitanja kako vide istraživačke kapacitete svakog univerziteta ponaosob.

 

(Anadolija)