19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 14 Septembar 2013 08:18

Izviđače podržava Ambasada SAD

U Sarajevu u Američkoj ambasadi je otvoren sajam grantova i projekata koje je Američka ambasada podržala u 2013. godini. Na sajmu se našla 51 nevladina organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine i svi projekti su imali interetničku temu. U projektima su predstavljeni interetnički kampovi, seminari mira i tolerancije, uvezivanje dva entiteta putem medija, uvezivanje putem sporta i slično. 


Američka ambasada je za grant 2013. godine izdvojila oko 1.2 miliona američkih dolara za gore navedene projekte, što značajno doprinosi kako razvoju nevladinog sektora, tako i razvoju volonterizma, multietničnosti, kooperacije među gradovima iz različitih entiteta. Nakon prezentacije u zgradi američke ambasade u BiH upriličen je i sajam projekata u BBI centru na kojem je učestvovalo 30 izviđača iz Zenice i Prijedora koji su dostojno u izviđačkom duhu predstavili projekat Stvaramo bolji svijet.

Projekat Stvaramo bolji svijet je nastavak projekta održanog 2012/2013. godine Jednostavno izviđaštvo ( Simply scouting) koji za cilj ima okupiti adolescente iz različitih gradova i entiteta i educirati ih o suživotu, toleranciji i miru, volonterizmu ali naravno i izviđaštvu. Projekat Stvaramo bolji svijet sastoji se iz četiri faze a započet je u julu mjesecu ove godine Interetničkim ljetnim kampom na Boračkom jezeru. Druga faza je Interetnički karavan kojim želimo upoznati vlasti lokalnih zajednica o našem projektu i tako ih pobliže upoznati sa našim ciljevima. Treća faza je interetnički sajam u Zenici a četvrta i završna zimski interetnički kamp na Kozari koji treba da se implementira u 2014 godini. 

Sajam grantova je nastvaljen u Mostaru a Zeničani i Prijedorčani su posjetili i ministra obrazovanja i nauke Damira Mašića. Kraj sajma je danas, a obilježit će ga seminar o projektnom ciklusu i izveštavanju sa projekata.

Fotogaleriju možete pronaći na slijedećem linku:
https://www.facebook.com/ernest.badnjevic/media_set?set=a.10201758336977566.1073741832.1155423853&type=1

Izviđački pozdrav.

PR Team
Creating better world
Stvaramo bolji svijet

www.sioz.ba
www.facebook.com/oimdrmladenstojanovic