20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 12 Septembar 2013 20:08

Montessori škola i vrtić u Zenici

Montessori škola i vrtić konačno i u Zenici!   - Koncept rada vrtića i škola baziran na Montessori pedagogiji je širom svijeta prepoznatljiv  po kvaliteti i ozračju u kojem vlada tolerancija, odgovornost i saradnja. Ovaj koncept djeci omogućava lakši ulazak u svijet rada i društvo znanja. Mnogi svjetski poznati ljudi iz svih sfera života bili su učenici Montessori škola širom svijeta, od Gabriela Marquesa do prinčeva iz Velike Britanije Williama i Harry-ja. Osnovni princip Marie Montessori je - POMOZI MI DA TO UČINIM SAM! 

 

Svečano je otvorena Prva osnovna Montessori škola u Zenici koja je u školskoj 2013./2014.  upisala 15 prvačića. Svečanom otvorenju je prisustvovao veliki broj zvanica iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Gostima su predstavljene učionice opremljene po najnovijim svjetskim standardima, demonstrirani Montessori standardizovani dikatički materijali koje  sve Montessori škole u svijetu primjenjuju bez obzira gdje je zemlja geografski smještena.

 

Otvaranje ovakve škole u Zenici umnogome će doprinijeti kvaliteti obrazovanja u ZE-DO kantonu, pa i šire. Već od prvog razreda nastava se odvija dvojezično (bosanski i engleski) a njemački jezik se uči u okviru vannastavnih i dopunskih aktivnosti. Od šestog razreda učenici dobivaju i francuski jezik. Nastava prati Program za osnovnu školu propisan od Ministarstva obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona. Učenici mogu nesmetano preći iz državnih škola u alternativnu Montessori školu i obrnuto. 

 

Koncept rada Montessori pedagogije integrira i predškolski odgoj kako bi se dijete temeljno pripremilo za životne vještine i nastavak obrazovanja. U tom periodu otkriva se višestruka inteligencija kod deteta, čiji se potencijali dalje razvijaju. U službi ostvarivanja uspjeha svakog djeteta u školi i vrtiću, pored profesora razredne nastave i predškolskog odgoja angažovano je  15 eksperata koji će sedmično implementirati aktivnosti na sljedeći način:  

 

1. VIZUALNO - PROSTORNE INTELIGENCIJE,  profesori likovnog odgoja; 

2. VERBALNO - LINGVISTIČKE INTELIGENCIJA, profesori stranih jezika; 

3. LOGIČKO - MATEMATIČKA INTELIGENCIJA, profesori matematike i informatike; 

4. TJELESNO - KINESTETIČKA INTELIGENCIJA , profesori tjelesnog odgoja;

5. GLAZBENA INTELIGENCIJA, profesori muzike, profesori violine,klavira i gitare;

6. INTER-INTRA PERSONALNA INTELIGENCIJA,oligofrenologa, logopeda, psihologa i pedagoga; 

7. NATURALISTIČKA INTELIGENCIJA-doktor medicine i stomatolog.

 

Ploču sa natpisom Prve osnovne Montessori škole u Zenici i poslovne jedinice Obdanište, otkrila je osnivač ustanove doc. Dr. Nusreta Kepeš. Prigodon poklon u znak dobre suradnje razmijenio je  predstavnik Montessori društva BiH Omer Kozić i Direktorica Prve osnovne Montessori škole  gdjica Marizela Terzić.