28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 11 Septembar 2013 07:58

Zavod o virusu Zapadnog Nila

Iako je prije nekoliko dana dijagnosticiran prvi slučaj ljudske zaraze virusom zapadnog Nila u BiH, razloga za paniku nema, rečeno je na konferenciji za novinare Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru. 

 

Direktor Zavoda prim. dr. Željko Ler kazao je da je prvi slučaj ljudske infekcije spomenutim virusom registriran u Tuzlanskom kantonu, gdje je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa zapadnog Nila kod 84-godišnjeg pacijenta, koji je u međuvremenu otpušten s infektivne klinike UKC Tuzla kao oporavljen, sa slabošću mišića i preporukom za daljnji fizikalni tretman. Virus zapadnog Nila isključivo se prenosi ugrizom zaraženog komarca i nije moguć prijenos infekcije s čovjeka na čovjeka ili s druge zaražene životinje na čovjeka. 

 

Kada su u pitanju simptomi zaraze, glavni epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. sci. med. Jelena Ravlija kazala je da kod oko 80 posto zaraženih nema nikakvih simptoma, kod 20 posto virus izaziva povišenu temperaturu, glavobolju, mučninu i osip koji traju od 4 do 7 dana, dok je tek kod jedan posto zaraženih virusom zapadnog Nila moguća teža klinička slika neuroinvazivne bolesti.  Rizične skupine su starije osobe i osobe sa slabijim imunitetom.  Dr. Ravlija je kazala kako nema specifične terapije, a u slučaju blažih oblika infekcije bolest spontano prolazi. 

 

"Ne treba dizati uzbunu i nakon svakog ugriza komarca ići liječniku. Ovih 20 posto koji imaju blage simptome, to će proći na kućnom liječenju. Bitno je prepoznati teže simptome: visoku temperaturu, glavobolju, povraćanje, ukočenost vrata, poremećaj svijesti, to su indikacije zbog kojih bi se pacijent i inače bolnički liječio. A liječenje je simptomatsko, poput svih virusnih oboljenja", dodala je dr. Ravlija.  Preventivne mjere koje građani mogu poduzeti je korištenje repelenata za insekte, mreža za prozore te izbjegavanje mjesta na kojima se može očekivati povećana prisutnost populacije komaraca, poput stajaćih voda i močvarnih područja. 

Povezani članci (by tag)