20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 07 Septembar 2013 03:22

ZDK: Regres do Nove godine

Predstavnici samostalnih sindikata su u okviru nastavka socijalnog dijaloga sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona, sa premijerom Kantona tematizirali razgovor o stanju budžeta za 2013. godinu i potrebi rebalansa. U razgovoru su učestvovali i predstavnici Ekonomsko-socijalnog vijeća  ZDK. O stanju punjenja budžeta koji je planiran sa 272 miliona za 2013. godinu  govorio je premijer Munib Husejnagić upozorivši da se  očekuje ostvarenje od oko 240 miliona. Takvo stanje nameće obavezu rebalansa koji  je neophodno učiniti do kraja septembra.


Premijer je informisao učesnike razgovora o različitim varijantama izmjena budžeta u kompleksnoj situaciji privređivanja na ZDK naglasivši pri tom da smanjivanje plaća zaposlenika u ovom momentu nije prihvatljiva što su podržali i predstavnici sindikata. Premijer je dobio punu podršku oko zamisli da se kanton kreditno zaduži radi balansiranja budžetskih obaveza sa preciznom namjenom svih stavki eventualnog kredita. Posebno je podržano nastojanje vlade da iz ovih sredstava bude pomognuta privredna djelatnost.

 

Prenoseći interesovanje članstva, sindikalni predstavnici su kao krucijalno pitanje izdvojili isplatu regresa kao zakonsku obavezu kantonalne vlasti. Oni su neupitnim postavili isplatu ove naknade, a otvorenim su prihvatili tek utvrtđivanje datuma kada bi radnici dobili regres. Postignuta je saglasnost da regres bude isplaćen, ali da datum isplate bude otvoren do kraja 2013. godine.

 

Učesnici  razgovora su korisnim ocijenili današnju raspravu koja objedinjava razmišljanja o upotrebi sredstava poreskih obveznika na kantonalnom nivou  zaključivši da dinamika socijalnog dijaloga u narednom periodu mora biti jednako konkretna, ali i što češća.