19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 04 Septembar 2013 22:12

Nakon Pečuja, na redu Kanal?

Mještani zeničkog naselja Kanal upozoravaju nadležne da će, nastave li praksu odlaganja otpada prekoputa njihovog naselja, biti odgovorni za ponavljanje «slučaja Pečuj».  Naime, više mjeseci kamioni nekoliko komunalnih preduzeća, po nalogu nadležnih iz Općine, na lokalitetu «Kaskade» nizvodno od brane na Kanalu, istresaju zemlju, građevinski, ali i drugi otpad, formirajući plato od nekoliko stotina kvadratnih metara. 

 

Podsjetimo, nemarom nadležnih općinara u susjednom Pečuju uzrokovano je klizište, koje je oštetilo više kuća, čiji stanari su «dobili» na sudu Općinu, koja im isplaćuje višemilionsku odštetu. 

 

- Zvali smo policiju, oni su nemoćni jer ih «neko odozgo» nazove. Inspektori su izlazili, rijeka Bosna je nadležnost Federacije, pa su i oni rijetki, navode mještani.  Općinari su dovoženje stotina kamiona podveli pod «sanaciju oštećenog terena zbog ugroženosti zidova Željezare», što mještani odlučno odbijaju. U dopisu kao odgovor inspekciji Mirsad Heleg, direktor Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice kaže da su «i treća lica neplanski odlagala otpad». 

 

- Između «ugroženog» zida i rijeke Bosne postoji makadamska cesta kojom idu kamioni. Oni su istresali tu smeće, kartonski otpad, isti kamioni koji su potom sve zatrpavali zemljom. To je apsurd da lažu inspekciju da se radilo o odronu. Čitavom dužinom obale su stabla, koja su posječena i oborena uprvo na tom mjestu, radi deponije koju su uspostavili općinari, tvrdi Fikret T., jedan od mještana.  Zanimljivo je da je slična deponija prethodno osvanula pola kilometra uzvodno, uz samu branu, ali su nadležni zabranili dalje odlaganje, zbog ugroženosti brane. Da li će konačno neko stati u kraj bahatom ponašanju nadležnih, ostaje da se vidi, jer se otpad dovodi sa gradilišta Glavne gradske magistrale, čija izgradnja je još u prvoj polovini. 

 

Računica općinara je jednostavna. Da bi kamion građevinskog «šuta» odvezli na, za to predviđeno mjesto, Regionalnu deponiju Mošćanica, potrebno je platiti pedesetak KM po kamionu za istovar, plus troškovi prijevoza do deponije, desetak kilometara od grada. Ovako, desetine hiljada KM ostaju i vjerovatno budu preusmjereni na drugo mjesto. 


nasipkanal2