24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 Septembar 2013 07:34

Čelnici CK kod premijera

Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog krsta/križa F BiH, Hasan Topalović, predsjednik Kantonalne organizacije Crvenog krsta/križa i Miroslav Vukelić, sekretar-volonter u ovoj organizaciji razgovarali su sa premijerom ZDK Munibom Husejnagićem i Ivicom Ćurićem ministrom za rad , socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi ZDK o statusu i djeloovanju organizacije Crvenog krsta/križa u ZDK.

 

Jedinstven je stav učesnika u razgovoru da Crveni krst/križ ne može biti tretiran jednako drugim organizacijama iz nevladinog sektora. To prije svega proističe iz njegove zakonske regulisanosti i internacionalnog karaktera. Zbog toga je podrška koja pripada misiji ove organizacije prije svega obaveza izvršne i zakonodavne vlasti.

 

Podatak da je 2012. Godine, u organizaciji CK ZDK u 54 akcije, od prikupljeno 3.266 doza krvi od isto toliko davalaca na specifičan način izdvaja ovu asocijaciju humanista koji volonterski i besplatno rada jedan posao od neprocjenjive važnosti.

 

Široki spektar humanitarne aktivnosti Crvenog krsta/križa koji se prepoznaje se prvenstveno kao partner vlastima na svim nivoima, počev od realizacije projekata u vlastitoj organizaciji preko angažmana u oblastima koje direktno „pokrivaju“ poslove iz zakonima regulisanih oblasti. Ministar Ivica Ćurić je najavio da će u idućoj budžetskoj godini, na osnovu Zakona, Crveni krst kao posebna organizacija biti posebno i tretiran izdvojenom stavkom proračuna. Generalni sekretar CK Federacijed Bih Namik Hodžić predao je ovom prilikom premijeru Husejnagiću monografiju izdatu povodom 100-godišnjice Crvenog krsta u BiH.