29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 Septembar 2013 06:28

Kanton kasni sa isplatama

Iako se ušlo u deveti mjesec, bilans uplata sredstava za materijalne troškove ustanovama kulture u ZDK zaokružene su tek sa datumom januara. Uplaćena je, dakle, tek trećina sredstava po ovom osnovu. Jedino su plate bile redovne. Djelatnost ovih ustanova tako je ugrožena jer se obaveze po osnovu grijanja, električne energije i druge gomilaju, a ulazi se u period kada dobavljači upozoravaju da ne mogu više čekati na izvršavanje obaveza prema njima.

 

Sa ovom činjenicom, premijera ZDK Muniba Husejnagića upoznali su Jasmin Mandžukić, direktor Muzeja Tešanj, Esmir Bašić, direktor biblioteke u Tešnju i Adnadin Jašarević, direktor Muzeja Zenica. Predstavnici ustanova kulture su puni razumijevanja za trenutnu situaciju oko stanja punjenja budžeta , međutim, uslovi u kojima djeluju i nedostatak sredstava ostvarivanje osnovne funkcije dovodi u pitanje.

 

Kanton finansira biblioteke, tri muzeja i Bosansko narodno pozorište . U sistem je već uneseno podmirivanje obaveza (materijalnih troškova) za pola godine. Čekamo samo pogodan financijski momenat da realizujemo te transfere jer smo svjesni važnosti ovih sredstava za njihov rad, - kazao je na ovom sastanku Mirko Trifunović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

 

Premijer Husejnagić je najavio da će, što je prije moguće biti uplaćene bar dvije mjesečne tranše materijalnih troškova što su predstavnici ustanova kulture s odobravanjem prihvatili.