28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 20 Avgust 2013 00:54

Pobratimili se Gradišće i Halilbejli

Nakon pet dana završena je manifestacija bratimljenja sela Gradišće i sela Halibeyli iz općine Kemalpaşa – Izmir. Naime, delegacija sela Halilbeyli predvođena počanim konzulom BiH u Turskoj – Ahmetom Kemalom Baysakom te muhtarom Halilbeylija - Sabitom Şahinom boravila je od 14. do 18. avgusta u selu Gradišće kada je i potpisan protokol o bratimljenju između ove dvije mjesne zajednice. Ovo je prvi put i u Bosni i Hercegovini i Turskoj da se dvije lokalne zajednice bratime na međunarodnom nivou jer je do sada to bio slučaj samo sa gradovima.

 

Svečana ceremonija potpisivanja sporazuma o bratimljenju održana je u prelijepom ambijentu autentične stare Bosanske kuće u Gradišću. Potpisivanju sporazuma su prisustvovale brojne visoke zvanice, predstavnici vjerskih zajednica, Turske vojne misije u BiH te brojni mještani Gradišća.  Sporazum su potpisali ispred Halilbeylija muhtar Sabit Şahin, a ispred MZ Gradišće Salih Kovač. Nakon svečane ceremonije u Društvenom domu u Gradišću otvorena je izložba fotografija iz sela Halilbeyli autorice Naide Ribić te izložba umjetničkih slika eminentnog bosanskohercegovačkog slikara, rođenog Gradišćanina, Emina Skomorca pod nazivom Bosnom kroz gradove.


Tokom svih dana za goste iz Turske su bile organizirane brojne aktivnosti. Prvog dana, u srijedu gosti su se upoznali sa kulturno-historijskim i prirodnim naslijeđem Gradišća te su tako obišli gradiške mahale, muzejsku zbirku, spomen sobu šehida i žrtava rata 1992-1995, Bosansku kuću te vjerske objekte. U četvrtak je oraniziran izlet u Travnik, a potom u 16 sati  u Općoj biblioteci u Zenici druženje i promocija knjige S Bošnjacima u Turskoj, autora Fikreta Fazlagića o kojoj je govorio urednik izdanja Midhat Kasap te turističkog vodiča 100 turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini o kome je govorio Džemal Rošić, autor vodiča s ciljem upoznavanja gostiju sa znamenitostima BiH.

 

Delegaciju iz Turske predvođenu A. Kemalom Baysakom primio općinski načelnik Husejin Smajlović nakon čega je u Gradišću svečano potpisan protokol o bratimljenju. Gosti iz Turske su imali priliku se još upoznati sa kulturno-historijskim nasljeđem i znamenitostima Zenice i Vranduka. Za goste je organiziran i prijem u medžlisu islamske zajednice u Zenici te župnom uredu, a bilo je upriličeno i druženje sa članovima Kluba paraolimpijskih sportova Baton iz Zenice.  U Društvenom domu u Gradišću organiziran je bogat kulturno-umjetnički program u kome su pored domaćina KUD Gradine nastupili jooš članovi Ansambla Bosnia Folk iz Zenice te hora En Nahl iz Tetova. Ovo je tek prvi korak u jačem povezivanju ove dvije lokalne zajednice čija će se saradnja ogledati u uzajamnim posjetama i pomaganjima te saradnji u društvenim, privrednim, kulturnim i drugim aspektima.  


gradihali4