28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 14 Avgust 2013 07:56

Provjere lista za popisivače

Kandidati koji su se prijavili na javni poziv za popisivače i općinske/gradske instruktore mogu provjeriti u općinskim popisnim komisijama da li se njihovo ime nalazi na preliminarnim listama kandidata koji će raditi na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. Evaluaciju i rangiranje kandidata, kao i objavu preliminarne liste onih koji su zadovoljili kriterije za popisivače i općinske/gradske instruktore vrše općinske popisne komisije.

 

- Od 61.133 prijavljenih kandidata bit će izabrano 18.879 popisivača i 2.464 općinska instruktora, plus po 20 posto rezervnih kandidata koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata - saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH. U saopćenju se navodi da pri izradi preliminarne liste kandidata općinske komisije prvo utvrđuju, u skladu sa Procedurama za izbor popisnih organa i osoblja koje će biti angažovano u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, eliminacijski prag ispod kojeg se eliminišu kandidati: koji imaju nula bodova za opći utisak, dodatno za kandidate za popisivače koji su dobili manje od 0,5 bodova za rukopis i oni protiv kojih se vodi krivični postupak. Od preostalih kandidata, koji zadovoljavaju uvjete javnog poziva i prešli su eliminacijski prag, birat će se oni koji će raditi na popisu.

 

- Konačne liste kandidata koji će raditi na popisu bit će objavljene do 25. augusta na web stranicama Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statisiku i Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske. Za sva dodatna objašnjenja kandidati se mogu obratiti nadležnoj popisnoj komisiji lokalne samouprave ili entitetskom zavodu za statistiku, a za Distrikt Brčko Agenciji za statistiku BiH, navodi se u saopćenju.

 

Lista za Zenicu dostupna KLIKOM ovdje