28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 06 Avgust 2013 08:40

Šta su otkrili revizori u Općini

Ured za reviziju institucija u FBiH je po prvi put radio, te objelodanio izvještaj o reviziji poslovanja Općine Zenica. Među najzanimljivijim pikanterijama u Izvještaju  je ona da je na posebnom, namjenskom računu za sredstva zaštite i spasavanja od prirodnih i drugih nesreća u Investiciono – komercijalnoj banci Zenica samo u prošloj godini uplaćeno 585.839 KM, koje nisu «prošle» kroz Glavnu knjigu, ali ni prikazane kao prihod Općine! 

 

Podsjetimo, prošle sedmice smo objavili  da zvanično Općina Zenica nije isplatila niti jedan KM za 540 prijavljenih i evidentiranih objekata, oštećenih u seriji zemljotresa tokom jula, avgusta i septembra prošle godine, jer nije proglašeno stanje elementarne nepogode ili nesreće. 

 

Ono što revizori zamjeraju općinarima je i da je napravljen manjak (deficit) budžeta od 1.457.893 KM, a nije uopće, iako zakon to zahtjeva, pronađen način pokrivanja tog deficita. Zenička vlast nije izvršila čak ni popis imovine, obaveza i potraživanja, te usklađivanje sa stanjem u knjigovodstvu. Prema nezvaničnim poacima, Općina potražuje 2, 7, a duguje sedam miliona KM na dan 31.decembra prošle godine.  Revizori su pobrojali čak 22 propust u vođenju i poslovanju Općine, te zatražili njihovo mijenjanje. U detaljnim pojšnjenjima na tridesetak stranica, utvrđeno da nisu regulisani upotreba službenih telefona, reprezentacije, stručnog obrazovanja, kao i korištenje 32 službena automobila, za čije gorivo je lani potrošeno nepunih pola miliona maraka. 

 

Revizori su Nacrt svojih primjedbi i pronađenih manjkavosti uputili Općini na očitovanje, a kako se navodi, s obzirom da nije bilo zamjerki na navode, predloženi nacrt je usvojen kao prvi zvanični revizorski izvještj o poslovanju Općine Zenica. 

 

Za kapitalne izdatke Općina je lani upotrijebila 4.842.297 KM, a najveći pojedinačni iznos je za rekonstrukciju stadiona Bilino polje (1.408.961 KM), te izgradnju stadiona sa umjetnom travom (356.974 KM). Istovremeno, za rekonsturkciju obdaništa i ustanova kulture potrošeno je 38.777 KM, mjesne ambulante 53.866 KM... Istovremeno, pola miliona KM je iznosila rata kredita od 1,5 miliona KM kojom se plaća sudska odšteta zbog izazivanja klizišta u Pečuju.