25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 31 Juli 2013 07:53

Vodovod mora smisliti novi razlog

Vijećnik Općinskog vijeća Zenica Muamer Mehić zatražio je od institucije Ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH mišljenje o najnovijoj odluci uprave preduzeća «Vodovod i kanalizacija» u Zenici. 


Podsjetimo, na sjednici OV Zenica je data saglasnost za kreditno zaduženje za implementaciju i unapredenje vodovodne i kanalizacione mreže. Uokviru «paketa poboljšanja» povećana je cijena vode, ali i uveden tzv. "fiksni trošak" za svaki mjesec u iznosu od 3,50 KM za domaćinstva pa do 8 KM za privredu. 

 

U obrazloženju je navedeno da se «fiksni trošak» uvodi zbog troškova koji nastaju preduzeću neovisno od tog koju količinu vode preuzme potrošač, kao što su očitanja vodomjera, obračun, štampanje računa, dostava računa, te održavanje, baždarenje i zamjena vodomjera. Mehić se pozvao na Zakonu o zaštiti potrošača BiH u kojem se navodi:"Troškovi izdavanja računa za korisnike ekonomskih usluga od općeg interesa su besplatni." U odgovoru ombudsmena, kojeg potpisuje pomoćnik Mediha Bakalović, navodi se da niti jedan davalac općih javnih usluga kao što su struja, voda, grijanje, ne naplaćuje obradu i dostavu računa, te da taj dio odluke mora biti besplatan. Time su ombudsmeni za zaštitu potrošača kazali da obrazloženje «Vodovoda» nije validno ili «Vodovod» nema pravo ubirati dodatni prihod. 

 

Iako se polemika o navodnom poskupljenju grijanja vodila u nekoliko navrata ovog ljeta, direktor JP «Grijanje» Kasim Sarajlić pojasnio je uoči sjednice Vijeća za naš list da je «viša cijena» grijanja u dokumentu kojeg su dobili vijećnici «ekonomska cijena po sadašnjoj cijeni toplote iz Mittala», a ne prijedlog novih cijena. 

 

- Poskupljenje grijanja mora biti posebna odluka. Grijanje je mijenjalo cijenu prije dvije i po godine, i to kad smo dobijali 1 MW po 38 KM. U međuvremenu, Mittal je povisio cijenu na 44 KM. I tu leži odgovor zašto godinu završavamo u minusu. Međutim, mi nismo tražili povećanje, nego samo prikazali i napisali kolika bi ona trebala biti po sadašnjim ulaznim stavkama, kazao je Sarajlić.