25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Juli 2013 07:03

Predstavljamo: Centar ASTRA

Udruženje "Centar za obrazovanje odraslih "Astra" iz Zenice, osnovano je 18. decembra 2012. godine. Riječ je o dobrovoljnom, nevladinom i neprofitnom udruženju, osnovanom radi ostvarivanja ciljeva u oblasti edukacije odraslih, pružanja njege starim i iznemoglim licima, trudnicama, porodiljama (promocija dojenja), djeci sa posebnim potrebama, te afirmacije opće i indidvidualne zdravstvene kulture.

 

Prioritetan cilj osnivača Udruženja bilo je organiziranje i provođenje teorijske i praktične edukacije na temelju savjetodavnog i volonterskog rada naših članova, te stručno i profesionalno pružanje njegovateljskih usluga licima kojima je potrebna tuđa njega i pomoć kako bismo ovoj kategoriji naših sugrađana na najbolji mogući način olakšali rješavanje svakodnevnih problema. Radi se o prvom udruženju ove vrste na području Zeničko-dobojskog kantona, koje je nastalo kao rezultat veoma naglašene potrebe za kvalitetno educiranim kadrom, kvalificiranim za pružanje svih vrsta njegovateljskih usluga. Za ovo područje karakteristično je da unutar sistema zdravstvene zaštite stanovništva postoji veliki broj stručnjaka osposobljenih za liječenje pacijenata, ali se osjeća veliki deficit kadra osposobljenog za pružanje njegovateljskih usluga starim i iznemoglim licima, djeci sa posebnim potrebama i porođenim ženama. S obzirom da na području Zenice i Zeničko-dobojskog kantona do sada nije postojala ni jedna ustanova za edukaciju njegovateljica i njegovatelja, za razliku od Kantona Sarajevo i nekih drugih područja gdje su na ovom planu već poduzeti ozbiljni koraci, Udruženje "Astra" je prihvatilo obavezu da, realizacijom vlastitih edukativnih projekata, a u saradnji sa društvenom zajednicom, stanje u ovoj oblasti popravi. Udruženje će, svojim radom i saradnjom sa obrazovnim institucijama, službama za zapošljavanje i centrima za socijalni rad, doprinijeti stvaranju povoljnijih uslova na tržištu rada, uspostaviti razne oblike saradnje sa domaćim i međunarodnim organizacijama, ustanovama i udruženjima kao i sa pojedincima koji svojim radom, znanjem i sposobnošću mogu dati doprinos realizaciji ciljeva zacrtanih u našim osnivačkim dokumentima. Svoju djelatnost namjeravamo realizirati kroz provođenje različitih aktivnosti na podizanju općeg nivoa svijesti o temama zdravlja, ličnog i profesionalnog razvoja i kvaliteta življenja, kroz izradu i realizaciju jasnih, volonterskih, razvojno orjentisanih programa, kroz saradnju sa obrazovnim, zdravstvenim i humanitarnim organizacijama i ustanovama, kao i kroz aktivnu saradnju sa svim relevantnim međunarodnim i domaćim nevladinim organizacijama i udruženjima građana. 

 

Trenutno kurs pohađa 36 ljudi koji dolaze iz Zenice, Viteza, Sarajeva i Kaknja. Nasi polaznici svakodnevno obavljaju praksu na volonterskom nivou pri Domu za stara lica u Crkvicama i Domu penzionera, te kucnim posjetama, ovim radom se svakodnevno brinu i njeguju oko 100 tinjak starih lica kojima je ovakva pomoć prijeko potrebna. 

 

 Implementaciju projekta pomogao je muslim Aid iz Sarajeva, sestre služavke malog Isusa iz Viteza Dom Sv. Josip, a podrsku i donaciju u materijalu za rad je dao CEMEDIC d.o.o. U proteklom periodu zabiljezili smo porast zainteresiranosti o čemu nam govori broj od otprilike 50 prijavljenih za naredni kurs.

 

Edukaciju sprovode magistri zdravstvene njege i menadzemnta, diplomirane medicinske sestre. Krajnji cilj je obuciti i osposobiti ljude da obavljaju posao njegovatelja uz sto pristupacnije uslove, te ovim putem molimo sve zainteresirane da nam u skladu sa svojim mogućnostima pruze finansijsku pomoc ili pomoc sredstvima za rad. Također bismo pozvali sve zainteresirane koji zele da se ukljuce na kurs da to ucine na br. tel 062 886 462 ili 061 053 613.

 

U narednom periodu planirano je formiranje servisa njegovateljica koje bi u toku 24 sata bili dostupni na terenu za pruzanje ovih usluga, te bi tako na izvjestan način pomogli građanstvu a i nasim polaznicima koji bi dobili eventualni radni angažman.

 

Selma Čivić

Predsjednica Udruzenja

 

astra2