29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Juli 2013 02:12

Muftijstvo: iftar za privrednike

U Hotelu Zenica u Zenici organiziran je 15. tradicionalni iftar koji muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović priređuje za privrednike Muftiluka zeničkog. Domaćini iftara, kojem se odazvalo oko 400 zvanica, pored muftije zeničkog bili su braća h. Ismet i h. Besim Begić, vlasnici firme Almy d.o.o. Zenica. Nakon riječi dobrodošlice koje je musafirima uputio h. Ismet Begić, prisutnima se obratio izaslanik reisu-l-uleme dr. Amir ef. Karić, ukazujući na potrebu razvijanja radnih navika kod muslimana, te na potrebu jačanja sloge i jedinstva među muslimanima.

 

Nakon izaslanika reisu-l-uleme prisutnima se besjedom obratio muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović apostrofirajući u svom obraćanju potrebu očuvanja našeg vjerskog i nacionalnog identiteta. Muftija je privrednike podsjetio na obavezu davanja zekata, istakavši da je zekat najbolji garant i osiguranje našeg imetka. Muftija zenički prisutne je podsjetio i na značajne jubileje koje Islamska zajednica obilježava u 2013. godini, i to: 1000 broj islamskih informativnih novina ‘’Preporod’’, 40 godina rada Izdavačkog centra ”El-Kalem” i 80 godina izlaženja ‘’Glasnika’’, glasila Rijaseta IZBiH.

 

Također, muftija je ukazao na značaj predstojećeg popisa stanovništva u BiH, ističući da je veoma važno da se na ovom popisu izjasnimo da smo po nacionalnosti Bošnjaci, da nam je vjeroispovijest islamska i da nam je jezik bosanski.