19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 27 Juli 2013 16:49

Dan ustanka na Smetovima

 Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine, 27. juli, obilježen je danas na platou na zeničkom izletištu Smetovi, gdje su cvijeće i vijence u spomen na pale borce Drugog svjetskog rata i 303. brdske brigade u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, na spomenike položile delegacije Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Zenica i Zeničko-dobojskog kantona, Vlade ZDK i Općine Zenica, zeničkog SDP-a i Udruženja Josip Broz Tito. 

       

 

"U proljeće 1942. godine četnici su u Zeničkom partizanskom odredu, formiranom već na početku Drugog svjetskog rata, izvršili puč i nanijeli Zeničanima velike gubitke, otvoreno se stavivši na stranu Nijemaca i Italijana", podsjetio je danas Milivoje Marinković, potpredsjednik SUBNOAR-a Općine Zenica, govoreći o ulozi zeničkih jedinica u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. 

 

Predsjednik ove organizacije, Ismet Vrškić rekao je da u BiH i danas vladaju fašističke tendencije, koje čine sve da se uloga boraca za slobodu, u dva posljednja rata na ovim prostorima, kao i sve žrtve koje su dali bh. narodi, zaborave i minoriziraju.

 

smetovi6333