18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 23 Juli 2013 01:54

Prijedlozi Fondacije Sanela R.

Povodom zahtjeva građana na protestima za usvajanje Fonda solidarnosti - Fondacija „Sanela Redžepagić“ već dvije i po godine predlaže osnivanje Ministarstva za hitne slučajeve  - Fondacija „Sanela Redžepagić“ već dvije godine, upućuje na razne adrese inicijativu za osnivanje Ministarstva za hitne slučajeve, pri Vijeću ministara BiH.

 

Tako je početkom 2011. godine, jednoj (jakoj) parlamentarnoj stranci upućena inicijativa za pokretanje postupka za osnivanje Ministarstva za hitne slučajeve pri Vijeću ministara BiH, ali ta politička partija nije našla za shodno ni da odgovori na inicijativu. Nakon toga iz Fondacije „Sanela Redžepagić“ u martu 2012. godine, predsjedavajućem Vijeću ministara Vjekoslavu Bevandi, upućen je isti materijal, ali bez odgovora.

 

Razlozi zbog kojih se Fondacija „Sanela Redžepagić“ odlučila za pokretanje ove inicijative su mnogobrojni, a posebno što u BiH svakodnevno imamo slučajeve gdje je potrebna hitna medicinska intervencija za spašavanje ljudskih života, a koje se mogu obaviti samo u inozemstvu uz ogromne troškove, koje većina građana ne može obezbijediti.

 

U Fondaciji su razrađeni izvori sredstava, zatim rad i sastav Ministarstva za hitne slučajeve, te njegovo opsluživanje. Tako je predviđeno da Ministarstvom za hitne slučajeve, po prijedlogu Fondacije „Sanela Redžepagić“ ne bi rukovodili podobni kadrovi polotičkih partija, već istaknuti humanisti koji su u BiH prepoznatljivi po svom anganžmanu u organiziranju humanitarnih akcija, te koji radi toga imaju ugled i simpatije kod naroda.

 

Fondacija „Sanela Redžepagić“ poziva neformalno rukovodstvo nedavnih okupljana građana vezanih za JMBG, da kontaktiraju Fondaciju, kako bi zajednički razmotrili navedenu inicijativu, po potrebi je dopunili, te istu uputili nadležnim organima na razmatranje kako bi se ista pretočila u zakonski propis.

 

Predsjednik Fondacije

Safet Redžepagić