16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 10 Juli 2013 01:22

Učenici iz BiH u Njemačkoj

Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) i Njemačka ambasada u BiH, će u 2014 godini omogućiti razmjenu 600 stotina učenika iz Bosne i Hercegovine s njemačkim školama u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. 

 

Ambasador SR Njemačke, gospođa Ulrike Maria Knotz i gospođa Aida Bećirović, direktorica ureda SHL-a u Sarajevu su već 13. juna 2013. godine potpisale ugovor u visini od 93.000 €. Zahvaljujući tome 300 učenica i učenika iz svih krajeva BiH će sljedeće godine moći učestvovati u razmjeni i tako upoznati svakodnevicu u njemačkim školama i porodicama. Ambasada se trudi da obezbijedi dodatna sredstva iz EU-fondova, kako bi još više mladih moglo sudjelovati u razmjeni i kako bi se u ovaj projekat mogle uključiti škole iz drugih zemalja Evropske unije. "Nama je važno da omladina stupi u kontakt sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja kako bi mogli proširiti svoje horizonte i poboljšati svoje znanje jezika," izjavila je ambasador, gospođa Knotz.

 

"Atentatom na Latinskoj ćupriji u srcu Sarajeva 1914. godine započeo je Prvi svjetski rat. Sto godina kasnije, ovim projektom se treba izgraditi novi most, most između Evropske unije i Balkana, između učenika u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini," izjavila je Aida Bećirović.

 

Schüler Helfen Leben će uspostaviti kontakt između zainteresiranih škola u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj i podržati nastavnike prilikom priprema i realizacije programa razmjene. Njemačka ambasada će učenicama i učenicima iz Bosne i Hercegovine platiti troškove puta u visini od 200 €. Njihove porodice će dobiti dodatnu financijsku podršku prilikom povratne posjete učenika iz Njemačke.

 

Nastavnici, koji sa svojim razredom žele učestvovati u programu razmjene mogu dobiti detaljnije informacije od Fondacije SHL, putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., i mogu se od 08. 07.2013. godine prijaviti za učešće u program razmjene.

 

 

Ermin Numić

PR  SHL-a