25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 07 Juli 2013 07:38

Nezaposlenim samo pola naknade

Prema odluci Upravnog odbora, Služba za zapošljavanje Zeničko dobojskog kantona, krajem juna isplatila je za 50 posto umanjene redovne novčane naknade za maj i to za 2.046 evidentiranih nezaposlenih osoba na prostoru ovog kantona. 

 

- Na ovo smo bili primorani i zakonski, a razlog umanjenja naknada su nedostajuća sredstva, koja zbog otežane finansijske situacije Federalni zavod za zapošljavanje nije uplatio, kazao nam je Ratko Orlandić, direktor Službe za zapošljavanje Zeničko dobojskog kantona, pojašnjavajući da se rad ove Službe sa 70 posto finansira od doprinosa sa teritorije ovog kantona i sa 30 posto od doprinosa, koje uplaćuju poslodavci Federalnom zavodu za zapošljavnje. 

 

- Čim Federalni zavod realizuje nedostajuća sredstva, zašta smo im već uputili 3 zahtjeva, nastala razlika u redovnim novčanim naknadama za nezaposlene na prostoru Zeničko dobojskog kantona biće isplaćena, što očekujemo ubrzo, ističe direktor Orlandić, napominjući da je slična situaicija bila i u decembru prošle godine, te da se na isti način problem riješio. (V.J. rtvze.ba)