29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 28 Juni 2013 18:30

Novi put za Zabrce

Danas, 28.juna 2013.godine, svečano je otvoren put i javna rasvjeta za selo Zabrce kod Vranduka. Svečanu vrpcu zajedno su presjekli gospoda Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elekroprivreda BiH, Husein Smajlović, načelnik Općine Zenica, te Šefik Šarić, aktivista iz Zabrca i član Savjeta Mjesne zajednice.


Pored navedenih, svečanosti su prisusvovali i saradnici gospodina Grabovice (Sarajlić i Kamenica), saradnici načelnika Smajlovića, predstavnici Općine i Kantona, mještani Zabrca i okolnih sela i njihovi gosti.

Na centralnoj svečanosti u samom selu, prisutnim su se obratili: ispred MZ Šefik Šarić, domaćin svečanosti,  načelnik Smajlović, direktor JP EPBiH Grabovica. Svečanost je pratio i veliki broj medija, a uspješan voditelj ove manifestacije bila je gospođa Sedžida Beganović-Isaković.
Nakon obračanja zvanica nastavljeno je narodno veselje i sofra, koju su pripremili vrijedni mještani ovog sela Zabrca. Hrana i sokovi obezbjeđeni su za sve prisutne. Na trpezi je bilo svega u izobilju: pečenja, raznih pita, kolača, sokova it.d.
Na kraju oficijelnog dijela svečanosti podijeljene su i zahvalnice najzaslužnijim za realizaciju ovih projekata. Zahvalnice je podjelio gdin Refik Šarić, aktivista iz Zabrca, a zahvalnice su dobili: načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, direktor JP EPBiH Elvedin Grabovica, predstavnici općinskih službi Zenica, gospoda Mubera Pezo i Mirsad Heleg, predstavnik izvođača radova TB "Inženjering" iz Breze, te Šefik Šarić, aktivista iz Zabrca i član Savjeta MZ.

U muzičkom dijelu svečanosti, uz orkestar Munira Durmiša i harmonikaša Sifeta Valentića iz Orahovice, nastupili su Emina Sinanović, Munir Durmiš, te KUD "Kula" Vranduk.
Nakon Džume namaza nastavljeno je narodno veselje.

A sada malo o samom projektu i selu. Izvođač radova je bila firma TB "Inženjering" iz Breze. Nadzor radova i projektant je bilo JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice. Projekat je bio veoma zahtjevan, ali je urađen sa svim elementima moderne saobračajnice, kako nam rekoše predstavnici izvođača radova. U toku samih radova izvođači ističu veliku pomoć i podršku mještana Zabrca. Radovi na rekostrukciji puta su započeli početkom aprila 2013.godine, a dužina puta iznosi oko 950 metara. Put počinje sa lokalnog puta za Koprivnu i oko 150 metara od puta M-17, tačnije kod mosta i tunela u Vranduku, do sela Zabrce. Cijena koštanja je iznosila oko 200.000 KM.

Selo Zabrce broji 16 domaćinstava i 43 stanovnika, ali su njegovi složni mještani i uz pomoć i podršku Općine Zenica rješili, gotovo, svu infrastrukturu u selu (vodovod u dužini oko 3,5 kilometra , kanalizaciju, javnu rasvjetu i put).
Investitor puta za Zabrce je bila JP Elektoprivreda BiH i radi se o realizaciji jedne od stavki iz Programa prijateljskog okruženja. Inaće, JP EPBiH za područje mjesnih zajednica Vranduk i Koprivna planirala je izdvojiti oko 1,5 milion KM za predviđena 34 projekta u okruženju buduće hidrocentrale.

Ekrem Imamović za Zenicablog

POGLEDAJ FOTO GALERIJU OVDE