25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 30 Juni 2013 10:40

Zabrana kamionima na magistralama

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić najavio je da će tokom ljetnih mjeseci, u dane vikenda, na određenim putnim pravcima u Bosni i Hercegovini biti uvedena zabrana saobraćanja za teretna motorna vozila nosivosti veće od 7,5 tona, što je uobičajena praksa u većini zemalja. 

 

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u saradnji sa entitetskim organima za unutrašnje poslove i saobraćaj u proteklih godinu dana razmatralo je donošenje mjera koje se odnose na neometano i sigurno odvijanje drumskog saobraćaja za putnička i teretna vozila i smanjenje štetnih posljedica o pitanju sigurnosti saobraćaja, prvenstveno kroz smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, saopćeno je iz Ministarstva. 

 

- U proteklih godinu dana analizirali smo dostavljene podatke o otežanom saobraćanju na određenim drumskim pravcima u BiH. U namjeri da građanima osiguramo što sigurniju i prohodniju vožnju bh. cestama, a vodeći računa o teretnom drumskom prevozu,  namjera je donesemo Naredbu o zabrani saobraćanja za sva teretna motorna vozila čija nosivost prelazi 7,5 tona u periodu od 1. jula do 1. septembra 2013. godine u dane vikenda - pojasnio je ministar Hadžić.

 

Napomenuo je da zabrana počinje petka od 15:00 do nedjelje do 24.00, na putnom pravcu: GP Bosanski Brod/Brod - Derventa - Doboj - Žepče - Zenica - Sarajevo - Konjic - Jablanica - Mostar - GP Doljani. 

 

 - Želimo osigurati nesmetano odvijanje saobraćaja i želimo djelovati preventivno s ciljem smanjenja broja saobraćajnih udesa, imajući u vidu otežano saobraćanje na cestama tokom ljetnog perioda - istaknuo je Hadžić. 

 

Ova naredba bit će donijeta u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, a u saradnji s nadležnim organom za unutrašnje poslove.