19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Juni 2013 11:53

Planinarska transferzala na Lisac

U okviru društvenog programa u subotu 8.juna Planinarsko društvo “Tajan-Lisac„ Zenica je organizovalo III po redu „Tajanovu planinarsku transverzalu“. 


Ni kišovito vrijeme koje je bilo na početku pohoda nije omelo 150 učesnika transverzale da se ne odazovu ovom pohodu koje društvo organizuje za građane omladinu i planinare Zenice. Radi kiše i lošeg vremena organizator je promijenio maršutu kretanja. Tako su učesnici imali priliku da od prevoja Ovnak upoznaju planinske predjele proplanka; Gorčevice, Jasike i Pašinca podno vrha planine Kapak. Po dolasku u planinarski dom Lisac domaćin je učesnike dočekao toplim planinskim čajem i planinarskim grahom, te zabavnim programom i zajedničkim druženjem u planinarskom domu Lisac.


Ovom prilikom odazvavli su se predstavnici Planinarskih društava: „Sjenica“ Sandžak, „Mrakovica“ Kozarac, „Bočica“ Kakanj, „Poštar“ Tuzla, „Zmajevac 684“ Tešanj, HPD „Bjelašnica“ Sarajevo, UST „Avantur“ Sarajevo, „Poštar“, i „Mladost“ Zenica, te veliki broj omladine, građana Zenice igrupa od 8 građana iz Visokog. Kao i uvijek svu podršku i obezbjeđenje učesnicima dali su članovi GSS Stanica Zenica.


Najstariji i najmlađi učesnik, Salem Isaković i Kerim Mujezinović je dobio priznanje od društva, a svim predstavnicima društava uručene su učesničke zahvalnice. Za najhumanije učesnike transverzale proglašeni su Crnkić Fikret i Nedžad Kapetanović članovi PD „Mrakovica“ Kozarac koji se iz zdravstvenih razloga nisu žurili za ostalim učesnicima pohoda, već su uživali u ljepotama prirode i uz pomoć prijatelja i članova GSS Stanica Zenica uspjeli prepješaći za 6 sati hoda stazu dugu oko 18 km.


Organizovanjem ovog tipa planinarenja uspjeli smo ujediniti planinarska društva na jednom mjestu, izvesti građane Zenice na jedan dan iz grada i da zajedno sa ostalim učesnicima pohoda provedu jedan vikend u prirodi i upoznati ih sa planinom Lisac i pokazati im prirodne ljepote koje pruža ova planina.


Sekretar duštva 

Kapo Bernadin


foto: PD Tajan Lisac Zenica


pdlisactajan0806132