20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Juni 2013 02:19

Oštrije kontrole ka Hrvatskoj

Mnogi građani Bosne i Hercegovine koji su putovali u Hrvatsku u posljednja dva mjeseca neugodno su iznenađeni pooštrenim kontrolama Hrvatske granične policije, koja doslovno „do gola“ pregleda putnike i vozila. Pri tome, kako su nam potvrdili naši sagovornici, provjeravaju i posjeduju li putnici recepte za lijekove koje nose sa sobom.   Kako saznajemo, pooštrene kontrole predstavljaju pripreme Hrvatske za 1. juli, kada će ova zemlja zvanično postati članica Evropske unije. Cilj je da u šengenski prostor uđu već do kraja 2015. godine te je Vlada Hrvatske najavila višemilionska ulaganja za jačanje kontrola hrvatskih granica prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori, s obzirom na to da ona postaje tzv. vanjska granica EU.

 

Upravo u toj činjenici, očito, leži i problem za bh. građane, jer u Zakonu o nadzoru državne granice Hrvatske, kako nam je pojašnjeno, jasno stoji da se „osnovna granična kontrola“ obavlja nad osobama koje su državljani država članica evropskog ekonomskog prostora, a nad svim ostalim osobama, uključujući i građane BiH, obavlja se tzv. temeljita kontrola.

Nekoliko građana koji su u posljednje vrijeme putovali na more u Hrvatsku prenijelo nam je svoje iskustvo. Sarajka Alma S. navodi da je na graničnom prijelazu Doljani na ulazu u Hrvatsku prije nekoliko dana detaljno kontrolirana te da je bila primorana telefonirati doktorici koja joj je prepisala antibiotike da bi joj faksom poslala nalaz i recept za lijek. Almu i njenu prijateljicu doslovno su pretresli od glave do pete.

 

- Moja prijateljica posjeduje kuću na Jadranskom moru i gotovo svaki vikend putujemo tamo. Međutim, sada je to nešto drugačije. Zadržale smo se na granici sat. Pronašli su otvorenu bočicu antibiotika za koju sam morala utvrditi porijeklo - kaže Alma S.Tek nakon što su dobili nalaz i recept, graničari su omogućili Almi S. i njenoj prijateljici nastavak putovanja bez kazne, jer su im kazali da se za neovlašteno posjedovanje bilo kojeg lijeka plaća kazna od 1.500 do 3.600 kuna.

 

- Zaista jedno neugodno iskustvo. Gledali su svi u nas kao da imamo, u najmanju ruku, oružje. Ne mogu kazati da su policijski dužnosnici uradili nešto protivzakonito, ali je vrlo, vrlo neugodno - dodala je Alma S.  Na graničnom prijelazu Vinjani Donji Samir F. iz Sarajeva čak ni na pokaz tri kreditne kartice nije uspio dokazati graničaru da ima dovoljno novca za boravak u Hrvatskoj.

 

- Kazali su mi da oni imaju po pet kreditnih kartica, pa nemaju novac. Pokazao sam i dokaz o rezervaciji hotela, ali opet nisu povjerovali da je moj jedini razlog boravka u Hrvatskoj odmor. Supruga je poprilično bila uplašena - kaže Samir F., dodajući da su ga sekunde dijelile od povratka u BiH, jer je ovakvu kontrolu doživio kao uvredu.

 

Kako su nam kazali u Graničnoj policiji BiH, sigurno je da će doći do nekih promjena, ali da sa sigurnošću ne mogu kazati šta će konkretno te promjene podrazumijevati.  U Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, nakon što smo pozvali na službeni broj s upitom o neugodnostima koje su doživjeli pojedini bh. građani, kažu da se sve radi u skladu sa zakonskim ovlaštenjima. Da je tako, uvjerili smo se u tekstu Zakona o nadzoru državne granice Hrvatske. No, u njemu se navodi da odredbe o „osnovnoj i temeljitoj kontroli“ stupaju na snagu tek od 1. jula, a graničari su, očito, uranili s primjenom. (avaz)