28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 25 Maj 2013 20:09

Dva 4.mjesta za Zeničane

 

 U okviru izvršavanja javnih ovlaštenja iz oblasti edukacije mladih iz prve pomoći Crveni križ Federacije BiH u subotu je u Hadžićima organizovao 16. Federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja.  Učešće na takmičenju je uzelo osam ekipa podmlatka i osam ekipa omladine, a koje su pobjednici na prethodno održanim kantonalnim takmičenjima.  

 

Organizacioni odbor takmičenja bio je u sastavu: Ivo Juričević, predsjednik CK FBiH, Namik Hodžić, generalni sekretar CK FBiH, dr. Zlatko Kravić, glavni sudija takmičenja član, domaćin iz CKKS Fikret Žunić, sekretar i Nevenka Milanović, saradnik u Stručnoj službi CKFBiH.  Takmičenju je ukupno prisustvovalo oko 150 osoba, učesnika i gostiju.  Domaćin, Crveni križ Kantona Sarajevo, se maksimalno angažirao dajući na raspolaganje sve kapacitete i osoblje na pripremi i realizaciji takmičenja.  Učesnicima 16. Federalnog takmičenja ekipa iz pružanja prve pomoći se prije početka takmičenja obratio Ivo Juričević, predsjednik CK FBiH, koji je i otvorio isto.  Sedam šminkera su našminkali povrede na 19 markiranata/glumaca koji su imitirali stanja povrijeđenih. Ocjenjivačka komisija, sastavljena od 25 sudija bodovala je sadržaj i postupak rada ekipa na pet radnih poligona: utopljenik, saobraćajni udes, psihijatrijski bolesnici, zemljotres, eksplozija mine dok su ostali poligoni bili rekreacioni. 

 

Ekipe omladina su ostvarile sljedeće rezultate: 

1. KS - "Četvrta gimnazija" Ilidža 1.047 bodova

2. TK - Tim mladih „Telemark“ CK općine Banovići 909

3. SBK/KSB - "Gimnazija" Bugojno 899 

4. ZDK -„Prva gimnazija“ Zenica 853 

5. USK - JU "Gimnazija" Cazin 847 

6. ZHŽ - SŠ "A.B. Šimić" Grude 690 

7. BPK – MSŠ „Enver Pozdenović“ Goražde 643 

8. HBŽ - Srednja medicinska škola Livno 550 

 

Ekipe podmladka: 

1. KS - OŠ „Isak Samokovlija“ Centar Sarajevo 1.078

2. USK - OŠ "Cazin II" - Cazin 825 

3. TK - JU „OŠ Banovići“ - Banovići 794 

4. ZDK - OŠ "Edhem Mulabdić" Zenica 720 

5. SBK/KSB - "Prva OŠ „Donji Vakuf“ 697 

6. PK - OŠ "Vladimir Nazor" Odžak 671 

7. ZHŽ - OŠ "Ruđer Bošković" Grude 598 

8. HBŽ - OŠ „Fra Miroslav Džaja“ Kupres 458 

 

Glavni sudija i sudije na poligonima su proglasili najuspješnije glumce koji su na najorginalniji način prikazali povrede. U kategoriji najbolji markirant pobjedili su Adela Koso i Nejir Saračević, a u kategoriji najbolji šminker Amina Mujkanović i Ajla Kruškić.  Svim učesnicima su uručene zahvalnice, a ekipama koje su zauzele I, II i III mjesto u obje kategorije su uručene diplome, pehari i medalje. Tri prvoplasirane ekipe omladine i tri prvoplasirane ekipe podmlatka će uzeti učešće na Državnom takmičenju ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.