28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 24 Maj 2013 14:29

Tretiranje otpadnih voda u AMZ

Projekat prečišćavanja otpadnih voda u završnoj fazi - U kompaniji ArcelorMittal Zenica do kraja ovog mjeseca planira se završetak još jednog ekološkog projekta

U svom proizvodnom procesu kompanija ArcelorMittal Zenica koristi vodu rijeke Bosne i prema ovom mediju se ponaša odgovorno, bilo kao izvoru vodosnabdijevanja ili mjestu ispuštanja, kontinuirano radeći na unaprijeđenju zaštite okoliša. U skladu s tim, ArcelorMittal Zenica posjeduje četiri postrojenja za tretman otpadnih voda koja su u recirkulacionom sistemu voda u pogonima Aglomeracija, Visoka peć, Čeličana i Valjaonice, te dva postrojenja za tretman otpadnih voda koja su u protočnom sistemu u pogonima Energetika i Koksara kao i sistem za kontinuirano praćenje potrošnje industrijske vode.

 

U cilju dodatnog poboljšanja kvaliteta vode koja se ispušta u rijeku Bosnu, u pogonima Centralni servis i Saobraćaj početkom 2013. godine započela je  realizacija novog projekta za unaprijeđenje  zaštite okoliša - ugradnja separatora ulja i masti. Separatori ulja i masti služe za prečišćavanje otpadnih voda iz industrijskih postrojenja, u slučajevima kada je prisutno zagađenje vode zauljenim/zamašćenim tekućinama.

 

Za kompletno izvođenje projekta u spomenutim pogonima angažirana je domaća kompanija "DIT" d.o.o. Tuzla. Projektiranje i izrada separatora ulja i masti bazirana je na smjernicama i normama Europske unije, a parametri kvaliteta vode na izlazu iz separatora su u skladu sa Uredbom o uvjetima ispuštanja otpadnih voda u prirodne recipijente. Trenutno su u toku završne aktivnosti na ugradnji tri separatora, a okončanje cjelokupnog projekat predviđen je za kraj maja 2013. godine.

 

ArcelorMittal Zenica