25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 22 Maj 2013 09:50

Razgovor i dijalog umjesto rata

 

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić otvorio je jučer javnu diskusiju "Bogatstvo različitosti BiH - kapital i zalog zajedničkoj evropskoj budućnosti" u velikoj sali Općine Zenica. 

 

Evropski pokret (EP) u BiH, uz podršku SlovakAid i Ambasade Slovačke Republike u BiH i u partnerstvu sa Općinom Zenica organizovali su javnu diskusiju, a kojoj su osim kardinala Puljića, govorili protojerej Bojan Glišić (pravoslavni paroh zenički), don Anto Ledić (predsjedavajući Međureligijskog vijeća Zenica), Jakob Montiljo (predsjednik Jevrejske općine Zenica) i Jakub efendija Salkica (Medžlis Islamske zajednice Zenica). 

 

Prisutnim gostima i zainteresovanim su se obratili i načelnik Zenice Husejin Smajlović i zamjenik ambasadora Slovačke u BiH Viktor Borecky, koji je bio pokrovitelj skupa. Puljić je jučer kazao «da nijedan čovjek koji poznaje svoju religiju neće nanijeti zlo drugom. 

 

- Ovi prostori su poznati po odnosima komšija i  susjeda. Protekli rat je pokušao da to naruši, a mi to narušeno razgovorima i dijalogom vraćamo u nekadašnje odnose. Dijalog, samo dijalog, bolje je danima razgovarati nego sekundu ratovati, barem smo se mi na ovim prostorima to uvjerili, zato čelnici vjerskih zajednica propagiraju dijalog, razgovor, istakao je Puljić. Sljedeći sličan skup biće organizovan na Univerzitetu Burch u Sarajevu 30. maja, a govoriće predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci. 

 
puljiczenica3