25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 15 Maj 2013 16:31

Prevencija prestupništva

U organizaciji Biroa za ljudska prava Tuzla,  u Zenici je danas održan okrugli stol na kome su predstavljene  „Mogućnosti primjene vaspitnih  preporuka i unapređenje sistema prevencije maloljetničkog  prestupništva u općini Zenica“.

 

 

U radu okruglog stola učestvovali su članovi Multidiscipliplinarnog tima općine Zenica za implementaciju  projekta „Zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa zakonom u BiH, predstavnici pravosudnih organa, škola, Javne ustanove  Centar za socijalni rad Zenica,  Općine Zenica, predstavnici Disciplinskog centra Tuzla, Biroa za ljudska prava Tuzla i organizacije Pravda za svako dijete.

 

Ovom  prilikom iznesena su iskustva  pravosudnih organa  u primjeni   smjernica i odgojnih preporuka  i  Uredbe o primjeni odgojnih preporuka prema maloljetnicima koju je  donijelo Federalno ministarstvo pravde, a   koja je stupila na snagu u februaru 2009. godine.

 

Prema prekršiocu maloljetniku u postupku se mogu izreći  osam odgojnih mjera: osobno izvinjenje, naknada štete oštećenom, rad u korist humanitarne organizacije ili lokalne zajednice, prihvatanje odgovarajućeg zaposlenja, smještaj u drugu obitelj, dom ili ustanovu, liječenje u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi i posjećivanje odgojnih, obrazovnih , psiholoških i drugih savjetovališta.

 

Izricanje odgojnih mjera ima za cilj  davanje prilike maloljetniku koji učini krivično djelo, da ispravi  grešku bilo da vrati  stvari pribavljene krivičnim djelom oštećenom ili namirivanjem  nastale štete. U svemu ovome društvena zajednica  aktivno pruža pomoć u registraciji maloljetnog učinioca krivičnog djela  i oštećenog u prevenciji maloljetničke delikvencije.

 

Prije skoro godinu dana Općinsko vijeće  Zenica usvojilo  je  Akcioni plan prevencije moljetničke delikvencije i narednih mjeseci  Vijeće će raspravljati o efektima njegove primjene u praksi.  Praksa je već pokazala  efekte.Sklopljen je ugovor o primjeni odgojnih mjera  sa Javnom  ustanovom Dom i porodica,  JU   za stara lica i  NVO  „Medika“.  Radiće se na stvaranju uslova za primjenu  odgojnih preporuka i u drugim organizacijama i preduzećima.

 

 Iskustva iz Zenice preuzele su neke druge sredine, poput Tuzle, a  Zenica  je izrazila spremnost da iskustva iz BiH i drugih sredina regiona primijeni u vlastitoj praksi.

Zaključak skupa u Zenici je da se uputi inicijativa  nadležnom kantonalnom ministarstvu  za usklađivanje  važećih pravilnika o izricanju odgojnih mjera u školama sa važećim zakonskim aktima.Preporuka  učesnika okruglog stola  je da se uputi apel Vladi Zeničko-dobojskog kantona  za angažovanje socijalnih radnika u školama, te da se izvrši edukacija osoblja u Centru za socijalni rad  koji će raditi na ovim poslovima  kao i to da se uradi elaborat o opravdanosti  osnivanja  disiplinskog centra za područje  jednog ili više  kantona. 

 

Potrebno je u punom kapacitetu promjenjivati postojeće odgojne mjere, zaključak je skupa u Zenici.