29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 16 Maj 2013 07:08

Radišić sa penzionerima

 

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Sretko Radišić sa saradnicima primo delegaciju Udruženja penzionera/umirovljenika Zeničko-dobojskog kantona. U delegaciji Udruženja penzionera su bili Hiršam Terzić, predsjednik Udruženja, Ismet Dizdarević, predsjednik Skupštine Udruženja penzionera i Meho Mostarlić, član Upravnog odbora  i predsjednik Udruženja penzionera  Zavidovići.

 

Penzioneri su se zahvalili predsjedavajućem na prijemu i izraženom interesu za probleme penzionera /umirovljenika kao i njegovom ličnom angažmanu u institucionalno uključivanje ove populacije u procese rješavanja njihovog statusa. Penzioneri su istakli nekoliko bitnih problema sa kojim se svakodnevno suočavaju: zdravstvena zaštita, nabavka lijekova, posmrtnine i, kao najveći problem, visine i redovnost isplata penzija.

 

Nagalasili su da 80 odsto od 52.000 penzionera s područja Kantona ima minimalnu penziju u visini 310 KM. Zamolili su predsjedavajućeg Skupštine da se zauzme da se u rješavanje njihovih problema uključi Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i Ministarstvo zdravstva kako bi se na kantonalnom nivou riješili neki njihovi problemi:organizacija godišnje skupštine i pomoć za najugroženije penzionere.

 

Predsjedavajući Radišić  naglasio je da su penzioneri populacija koja zaslužuje brigu svih nivoa vlasti , od općinskih do državnih, i da će on kao zastupnik i predsjedavajući sa današnjeg sastanka uputiti izvještaj Kolegiju Skupštine i Vladi Kantona od kojih će tražiti da svako u okviru svoje nadležnosti poduzme sve za rješavanje problema penzionera/umirivljenika.

 

Press služba ZDK