20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 13 Maj 2013 07:14

Danas blokada Lašvanske petlje?

 Poljoprivrednici Zeničko-dobojskog i Srednje-bosanskog kantona najavljuju ponovo proteste i blokade. Najavili su da će danas blokirati saobraćajnu petlju u Lašvi.

 

Potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, Sedin Biogradlija, podsjetio je da najavljeno protesno okupljanje u Sarajevu nije održano iz proceduralnih razloga, ali da će ovo, bez obzira na zabranu MUP-a, biti održano. Predstavnici udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojsko i Srednjebosanskog kantona traže isplatu poticaja iz 2012. godini, u ukupnoj vrijednosti od 37 miliona konvertibilnih maraka. Traži se i smjena resornog federalnog i kantonalnog ministra, Jerka Ivankovića-Lijanovića i Bojana Bošnjaka, jer, kako kažu, u proteklih 7 mjeseci poljoprivrednicima nije isplaćena ni marka na ime poticaja. 

 

- Na protestima će se okupiti veliki broj poljoprivrednika i pored policijske zabrane, jer oni nemaju više šta čekati, - izjavio je potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK, Sedin Biogradlija.

 

(R.Š./rtvze)

 

Reagovao Savez poljoprivrednih udruženja F BiH

 

Povodom najavljenih protesta poljoprivrednika na Lašvanskoj petlji oglasio se Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BIH, koji potpuno podržava zahtjeve za hitnu  isplatu poticaja za proizvodnju za 2012. godinu, ali se ograđuje od svih daljih radnji. 

- Federalni premijer Nermin Nikšić, premijeri kantona i ministri finansija su stavili monatorij na plaćanje, te nećemo postići ništa ukoliko tražimo smjenu pojedinaca. Čak i ako postignemo smjenu ministrara, doći će novi koji će nam prouzrokovati još veće probleme svojom neupućenošću u problematiku i vremenom prilagodbe. Smatramo da  trebamo vršiti pritisak na premijera, kantonalne ministre, a posebno ministre finansija, navodi se u saopštenju.