20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 11 Maj 2013 05:11

Predstoje nam paklene vrućine

 

Ovog ljeta Bosnu i Hercegovinu očekuju topliji i sušniji periodi od onih na koje smo navikli za ovo doba godine, a temperature u junu, julu i augustu bit će za stepen-dva više od prosjeka.

 

Sezonska prognoza koju objavljuju regionalni centri predviđa da će uslijediti i tri toplotna vala, kada će temperature prelaziti 40 stepeni Celzijevih. 

 

Da će se BiH suočiti s temperaturama viših od prosjeka i visokim UV zračenjem, upozoravaju i klimatolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

 

'U BiH se očekuju vrlo visoke temperature, živa na termometru tokom ljeta penjat će se do najviših vrijednosti ikada izmjerenih u posljednjih gotovo pola stoljeća. Naša zemlja već doživljava toplotni udar, tako je nedavno u Banjoj Luci izmjeren 31, a u Hercegovini 35 stepeni' - kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, piše Dnevni avaz. 

 

Milica Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda RS potvrdila je da će juni, juli i august biti topliji od prosjeka.

 

'Sezonske prognoze nikada nisu toliko precizne da možemo govoriti o tačnim temperaturama za pojedine dane ili mjesece. Osim toga, ovo ljeto će biti i sušnije' - kazala je Đorđević.