19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 09 Maj 2013 02:06

Kasman posjetio sjedište ZDK

Premijer Plevljak je ugostio njegovu ekselenciju Anuara Kasmana, novoimenovanog ambasadora Malezije u BiH, u sjedištu ZDK. Prijem je upriličen na prijedlog Njegove ekselencije kako bi se razgovaralo o budućoj saradnji Zeničko-dobojskog kantona i Malezije.

 

 

Potencirana je saradnja u oblasti turizma, ne samo u smislu dolaska turista, nego i izgradnje infrastrukture, plasmanu prehrambenih proizvoda u Maleziju, sa akcentom na pileće meso, kao i investiranju malezijskog kapitala u Zeničko-dobojski kanton.

 

-Zainteresiran sam za bilo kakvu saradnju sa Zeničko-dobojskim kantonom. Premijer nam je izložio mnoge mogućnosti u kojima bi malezijski biznismeni mogli biti prisutni u ZDK, jer postoji mnogo potencijala. Jedna od oblasti za buduću saradnju jeste razvoj turističkog potencijala Kantona, poljoprivrede, proizvodnje mesa, te izgradnje puteva i uopće graditeljstva. Pomenuli smo Premijeru da Vlada Malezije nudi kratkoročne kurseve za obuku službenika Kantona, kao i da postoji mogućnost za uspostavljanjem halal zone u BiH za Balkan ili Evropu, istakao je ambassador Kasman.

 

Po riječima premijera Plevljaka, dogovoren je zajednički obilazak Zeničko-dobojskog kantona kako bi se Njegovoj ekselenciji približili potencijali Kantona. 

-Ovo je bila prilika da se zahvalimo Njegovoj ekselenciji i na gostoprimstvu našoj djeci tokom školovanja u Maleziji, istakao je premijer Plevljak.

 

Pres služba ZDK