29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Maj 2013 12:39

CRO:Ukinut bezvizni režim sa BIH

Hrvatska vlada će pokrenuti postupak za stavljanje izvan snage Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o ukidanju viza jer je od dana pristupanja Europskoj uniji obavezna izravno primjenjivati vizni sustav EU-a, objavilo je u srijedu hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

 

 

Međutim, s obzirom na to da se Bosna i Hercegovina nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU-a ako su nositelji biometrijskih putovnica, ni Hrvatska od 1. srpnja neće zahtijevati vize za BiH državljane prilikom ulaska Republiku Hrvatsku, ukoliko te osobe imaju biometrijsku putovnicu, dodaje se u priopćenju.

  

Imajući u vidu duljinu granice između Hrvatske i BiH, kao i trajni interes Hrvatske za dobrim bilateralnim odnosima s BiH, Hrvatska je uputila prijedlog Europskom vijeću da se i nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo, građanima Bosne i Hercegovine dopusti ulazak u Hrvatsku kao i do sada s osobnim iskaznicama. 

   

Također, radi se i na novom Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima te na novom Sporazumu o pograničnom prometu kako bi se olakšao život građanima koji žive uz državnu granicu, a u skladu s pravilima Europske unije, priopćio je MVEP RH.