25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 07 Maj 2013 15:23

Džamija u Novoj Zenici

 Danas je u džematu Nova Zenica postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije, uz nekoliko stotina prisutnih građana Zenice i gostiju. Vakif ove džamije, kao i stana za imama džamije, je  Fikret Avdić, vlasnik i generalni direktor kompanije FANTASY d.o.o. iz Zenice. Gradnja džamije počela je danas postavljanjem kamena temeljca, a završetak radova se očekuje za osam mjeseci. Džamija će biti veličine 350 m2, a u sklopu njenog kompleksa bit će izgrađena i učionica za obuku u vjeronauci, postorija za odmor, divanhana i drugi prateći objekti.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

 

Fotografije i tekst priredio EKREM IMAMOVIĆ. 

 

Sama svečanost tekla je ovim redom:

-učenje odlomka iz Kur'ana,

-uvodni govor glavnog imama Medžlisa IZ Zenica, Jakub ef. Salkice,

-govor vakifa, gospodina Fikreta Avdića,

-obračanje prisutnim muftije zeničkog, mr.Ejub ef. Dautovića, 

-najava polaganja kamena temeljca,

-klanje kurbana,

-polaganje kamena temeljca,

-učenje dove za porodicu Avdić

 

Kamen temeljac je položila, uz učenje tekbira, porodica gosp. Fikreta Avdića: sin Ajdin, kćerka Kanita, sin Tarik, te muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

 

Prenosimo dijelove iz govora vakifa, gosp. Fikreta Avdića:

"Ideja je data od samog Allaha dž. š., koji mi je podario takvo srce i takvu misiju na ovome svijetu, sa kojom sam zaista i više nego sretan".

"Samo dragi Allah zna šta je prevagnulo prije 30 godina da se odlučim na izgradnju džamije i ta njegova milost, koju je meni pružio, da budem misionar tog djela"


Avdić je istakao da izgradnja džamije zadovoljava sve zakonske i građanske propise, te se zahvalio građanima i Općini Zenica, koja mu je dala punu podršku u realizaciji njegove ideje, koja postoji više od 30 godina, zaključio je gdin. Fikret.

 

Ovoj svečanosti, između ostalih, su prisustvovali i Muhamed Begagić, predsj. Skupštine medžlisa IZ Zenica, prof. dr. Zuhdija Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, više imama Medžlisa Islamske  zajednice Zenica, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti općine, te mnogi drugi gosti i džematlije Nove Zenice. Svečanost je ubrzano privedena kraju, jer se približavalo veliko nevrijeme sa kišom. Vrijedne džematlije su za ovu priliku, prostrli ćilime na mjestu buduće džamije za klanjanje podne namaza u džematu, ali ovaj hairli namaz nije obavljen iz, navedenih razloga.

 

Ekrem Imamović za Zenicablog

 

Kažimo nešto i o vakifu,  Fikretu Avdiću: U julu 2012.godine mediji su objavili slijedeće:

"NAJBOLJE EVROPSKE KOMPANIJE I NAJMENADŽERI 

Drugu grupu dobitnika priznanja Najmenadžer i Najkompanija sačinjavaju kompanije iz Bosne i Hercegovine, male, srednje i obrtničke kompanije, koje se svojim radom, ponašanjem i uspješnim i kvalitetnim biznisom već nalaze u Evropi!;  Među nagrađenim je i  je i FIKRET AVDIĆ, vlasnik i generalni direktor kompanije FANTASY d.o.o. Zenica".