28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 06 Maj 2013 18:52

7. maj - Dan džamija

Svakog 7.maja, od završetka posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, Islamska zajednica i Bošnjaci obilježavaju Dan džamija.
U noći 7. maja 1993. godine, mučki i kukavički, minirana je jedna od najznačajnijih  džamija u Bosni i Hercegovini i po svojoj ljepoti čuvena Banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina plemenitog Ferhat-paše Sokolovića.


Dan džamija - 7. maja simbolički obilježava stradanje i rušenje još oko 1.000 bosansko-hercegovačkih džamija, zločinački ubijanih i uništavanih tokom posljednje agresije na BiH.

Dan džamija treba da podsjeti Bošnjake koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama samih Bošnjaka u njihovim tragičnim stradanjima tokom posljednjih 100 godina.

Sergija za Aladža džamiju u Foči
Povodom Dana džamija Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svake godine organizira sergiju za obnovu jedne od porušenih džamija.
Ove godine sergija je obavljena u petak nakon džuma-namaza, 03. maja 2013. godine, odnosno 23. džumade-l-uhra 1434. h.g., za obnovu Aladža džamije u Foči.

(MINA) Objavljeno ponedjeljak, 06. Maj 2013.

Povezani članci (by tag)