19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 05 Maj 2013 08:10

Upozorenje za mlađe žene

 

Sve donedavno žene mlađe od 50 godina nisu spadale u rizičnu grupu, no najnovije statistike govore da danas je svaka peta žena s malignim rakom dojke u 30-im ili 40-im godinama, prenose agencije.

 

Taj je podatak dobiven kao rezultat istraživanje britanskog Centra za istraživanje raka.

 

Naučnici tvrde da su moderne životne navike glavni krivac za povećanje broja oboljelih, a jedan od razloga je i odgađanje majčinstva, kraće razdoblje dojenja i korištenje hormonalnih kontracepcijskih pilula.

 

Naime, trudnoća prije 30. godine smanjuje broj menstrualnih ciklusa žene, čime se smanjuje njihova izloženost estrogenu, hormonu koji je pokretač najvećeg broja slučajeva tumora dojke.

 

Razvoju ove teške bolesti pogoduje i prekomjerno konzumiranje alkohola, prejedanje i premalo kretanja.

 

Broj pacijentica s rakom dojke u posljednjih 10 godina je narastao za 18 posto kod svih dobnih skupina, no najveće je povećanje među mlađim ženama.

 

- Iako je rak dojke česta bolest starijih žena, danas je situacija takva da pravila nema te treba proširiti svijest o važnosti samopregleda i kod mlađih generacija - rekao je Kris Aske, direktor Centra za rak dojke.

 

Pozitivan podatak je da se smrtnost mlađih žena od raka dojke prepolovila, a tome doprinose kampanje koje upozoravaju na važnost rane dijagnoze bolesti.